Malí dopravci musí registrovat do mýtného systému ještě 287 tisíc vozidel

6 listopadu 2019, 11:45

Řidičům nezaregistrovaných vozidel hrozí při jízdě po zpoplatněném úseku bez nové palubní jednotky od 1. prosince 2019 v blokovém řízení pokuta 5 tisíc korun, ve správním řízení pak až 100 tisíc korun. Stejná pokuta pak může být uložena i samotným dopravcům.

Do nového mýtného systému registrovali dopravci v minulém týdnu 32 tisíc vozidel. Celkem již zaevidoval CzechToll 154 tisíc automobilů, přibližně 34 % z celkového počtu 458 tisíc vozidel, kterých se povinnost instalovat novou palubní jednotku dotýká.

dálnice

Velcí dopravci fungující v režimu následného placení mýtného registrovali již 137 tisíc automobilů (89 % z plánovaného počtu 154 tisíc vozidel). Menší dopravci, kteří jezdí po českých silnicích a dálnicích v režimu předplaceného mýtného, registrovali zatím pouze 6 % automobilů (17 tisíc). Zejména malí autodopravci by mohli trávit začátek prosince ve zbytečných frontách u obchodních míst, pokud svou povinnost co nejdříve nesplní.

Podle našich interních průzkumů vědí i malí dopravci ve většině případů o povinnosti získat novou palubní jednotku. Velmi často však záměrně nechávají povinnost registrace až na první cestu do České republiky. Připravujeme posílení kapacit u hraničních přechodů, abychom zvládli nápor dopravců na přelomu listopadu a prosince, ale zároveň důrazně dopravce upozorňujeme, aby využili zbývající čtyři týdny do spuštění systému pro svou registraci. V opačném případě mohou na začátku prosince zbytečně čekat ve frontách,“ uvedl Matej Okáli, generální ředitel společnosti CzechToll.

Mýtné registrace

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!