Scania představuje novou generaci městských a příměstských autobusů

23 října 2019, 12:27

Nová řada Scania Citywide nabízí nízkou spotřebu paliva a energie, vyšší kapacitu pro cestující, lepší jízdní vlastnosti a větší pohodlí pro cestující i řidiče.

Společnost Scania představuje novou generaci svých autobusů pro městskou a příměstskou dopravu. Začínáme elektrickým autobusem Scania Citywide na baterie a řada bude zahrnovat autobusy pro všechny varianty paliv a bude tak představovat nejobsáhlejší nabídku na alternativní paliva na trhu.

Scania Citywide

„Nová řada Scania Citywide se vyznačuje nízkou spotřebou paliva, vyšší kapacitou cestujících, lepšími jízdními vlastnosti a výrazně vylepšeným pohodlím pro cestující i řidiče“ říká Anna Carmo e Silva, vedoucí divize autobusů a autokarů Scania. „Naším cílem bylo navrhnout autobus, který bude mít více prostoru, světla a čistoty. Chceme–li zvrátit globální oteplování, je zásadní, aby autobusy poskytovaly veškeré pohodlí nezbytné k přesvědčení více lidí, aby přešli na veřejnou dopravu.“

Boční uložení motoru v případě 7 a 9litrových spalovacích variant i elektrického motoru na 12metrových nízkopodlažních městských autobusech znamená vytvoření tří dodatečných sedadel za zadní nápravou. Navíc zvýšené zatížení přední nápravy vytváří prostor pro další dvě sedadla. Celkově vzato byla kapacita cestujících zvýšena na cca 100 pasažérů v závislosti na typu pohonu a vnitřním uspořádání.

Při použití 7litrového motoru, který je nejčastěji používán pro městský provoz, byla spotřeba paliva snížena o 3-5 procent. V kombinaci s vylepšenými funkcemi převodovky lze dosáhnout dalších 1-3 procent. Se zavedením funkce start/stop lze dosáhnout úspor ve výši osmi procent v případě provozu na naftu a bionaftu, zatímco u autobusů na plyn to může být až 15 %.

Dalších úspor paliva je možné dosáhnout s ústrojím Scania Opticruise na příměstských nízkopodlažních autobusech. Na spotřebu paliva má pozitivní vliv rovněž vylepšený aerodynamický odpor, tempomat s aktivní predikcí (CCAP), elektrický ventilátor chlazení, čištění výfukových plynů SCR i snížená hmotnost vozidla.

Scania autobus interiér

Nové autobusy Scania Citywide se vyznačují zcela novým stylem interiéru se světlými barvami na střešních a bočních panelech. Boční okna jsou větší a mají vyšší stropní linii, což přináší více přirozeného světla do autobusu. Strop má zvýšenou výšku a boční stropní panely mají plochý tvar, což zlepšuje jak osvětlení, tak vnímání prostoru pro cestující. Širší ulička a nepřímé stropní osvětlení v celém autobusu ještě více přispívají k pocitu prostornosti a pohodlí. Cestující i řidič také určitě ocení lepší proudění vzduchu. Lepší uspořádání prostoru v autobusu usnadňuje tok cestujících a zkracuje tak dobu stání na autobusových zastávkách.

Nízkopodlažní varianta bude mít vzadu jedno okno navíc v porovnání s aktuálními modely Citywide. Je to díky změně umístění motoru. Kromě toho se zákazníci mohou rozhodnout pro další spodní boční okna mezi přední a zadní nápravou, která do prostoru pro cestující přinesou ještě více světla.

Další funkcí zvyšující pohodlí je individuální odpružení vpředu, které přispívá k plynulejší jízdě.

V rámci pomoci provozovateli při zachování nanejvýš důležité čistoty byl autobus navržen s minimálními mezerami a hranami, což zjednodušuje jeho každodenní údržbu. Ergonomie prostoru pro řidiče se výrazně zlepšila díky lepšímu umístění pedálů, většímu prostoru pro nohy, možnosti nastavení výšky řidiče, plynulému nastavení sedadla ve všech úhlech, lepšímu výhledu a lepší dosažitelnosti ovládacích prvků. Téměř všechna tlačítka na přístrojové desce jsou připojena ke CAN, jejich funkci lze tedy snadno přizpůsobit pro různé místní aplikace.

Scania autobus

Celý autobus Scania Citywide byl navržen se společným elektrickým systémem, což usnadňuje monitorování jeho stavu i opravy.

V rámci nové řady městských a příměstských autobusů je systém Scania Zone k dispozici na všech typech hnacích ústrojích. Pomáhá řidičům, aby se přizpůsobili stále častějším městským předpisům vydávaným s cílem omezit znečištění a zvýšit bezpečnost.

„Plně si uvědomujeme, že zákazníci musí brát do úvahy celý systém, aby dosáhli nejlepší celkové ekonomiky provozu“ říká Carmo e Silva. „To samozřejmě zahrnuje faktory, jako je spotřeba paliva, doba provozuschopnosti, výkon, přitažlivost pro cestující a kapacita. Při navrhování nového autobusu Scania Citywide jsme se důsledně zabývali všemi těmito aspekty a jsme přesvědčeni, že nyní nabízíme vysoce konkurenceschopný městský a příměstský autobus pro dopravu dneška i zítřka.“

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!