Premiéra tahače Nikola Two a Tre

24 dubna 2019, 15:39

Během večera „Nikola World“ pořádaného ve Scottsdale představila značka Nikola svá nejnovější nákladní vozidla s palivovými články Two a Tre. Model Tre je určen pro evropský trh.

Tahač Nikola Tre
Nikola Tre, zdroj: YouTube / Nikola World

Elektrické motory využívající vodík

Viceprezident firmy Nikola Jesse Schneider hovořil o technologii palivových článků využívajících vodík a o vizi prvního kamionu na světě s konstrukcí vytvořenou pro jejich použití. Úplně nový design umožňuje více prostoru pro palivové články a zároveň došlo také ke změně uspořádání pohonu.

Kromě představení vodíkovo-elektrické technologie oznámil Jesse Schneider také otevření první stanice na doplňování vodíku, která se nachází v sídle společnosti Nikola ve Phoenixu. Dále informoval o spolupráci s výrobci OEM s cílem vyvinout standardy, které by umožnily doplňování vodíku za méně než 15 minut.

Nový hráč na evropském trhu elektrických vozidel

Nákladní automobil Nikola Tre má dojezd 800 až 1.200 kilometrů – v závislosti na hmotnosti nákladu. Vůz bude standardně vybaven modulem pro rychlé doplnění vodíku, kdy doba tankování nepřesahující 15 minut bude k dispozici i v Evropě. Kromě toho budou všechna vozidla s písmenem „N“ umístěným v šestiúhelníku (logo Nikola) vybavena autonomním systémem řízení. Obsluha systémů bude možná pomocí 17 palcové dotykové obrazovky. Model Tre bude nabízen i v Asii a Austrálii.

Nikola Two

Účastníci akce Nikola World si mohli na testovací dráze sami vyzkoušet jízdu s novým vozem Nikola Two – určeným pro americký trh.

Tahač Nikola Two

Firma v USA již přijala více než 13.000 objednávek na model Nikola Two, který je vybaven elektrickým motorem 1.000 HP a točivým momentem vyšším než 2.700 Nm. Aby bylo možné takové prodeje zvládnout již od začátku (a s tím i servis), Nikola navázala spolupráci se společností Ryder System, Inc. a Thompson Machinery. Zajistí se tak prodej, servis a záruka prostřednictvím více než 800 míst (pouze v Severní Americe).

Bude Nikola silnou konkurencí pro evropské výrobce nákladních vozidel?

Evropa se také vyzbrojuje vozidly s elektrickým pohonem. V roce 2018 představila značka Volvo elektrické modely FL a FE Electric a také společnost DAF, která ve spolupráci s firmou VDL, uvedla na trh elektrický model nákladního vozidla CF Electric.

Značka Renault Trucks šla o krok dál a představila celou řadu elektrických modelů s označením Z.E: Renault Master, Renault Trucks D a Renault Trucks D Wide. Jedná se o skupinu vozidel s nosností 3,5 až 26 tun.

Segment elektromobilů (nákladních i užitkových) roste velmi vysokým tempem. Skvělým příkladem je značka Nikola, která byla ještě před pěti lety v plenkách, a nyní představuje na různých trzích plnohodnotné modely kamionů. Společnost také oznámila možnost vytvoření elektrického vozidla pro městské využití.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!