DAF dodal plně elektrické vozidlo společnosti Tinie Manders Transport z Geldropu

13 února 2019, 10:15

Společnost DAF Trucks dodala společnosti Tinie Manders Transport z nizozemského Geldropu nákladní vozidlo s plně elektrickým pohonem. DAF CF Electric s technologií E-Power od výrobce VDL zajišťuje kyvadlovou přepravu zásilek pro DHL v oblasti Eindhovenu.

DAF dodal plně elektrické vozidlo společnosti Tinie Manders Transport z Geldropu

První vozidlo CF Electric bylo uvedeno do provozu v prosinci loňského roku a využívá jej řetězec supermarketů Jumbo.

„Je zřejmé, že nákladní doprava stojí na počátku zásadní transformace,“ říká Jos Habets, provozní ředitel a člen představenstva společnosti DAF Trucks. „Elektrická nákladní vozidla budou představovat základní přepravní řešení ve stále větším počtu městských aglomerací. Jsem velmi hrdý na naši současnou pozici, v níž můžeme ve spolupráci s Tinie Manders Transport získávat nové zkušenosti s elektrickými nákladními vozidly. Na základě takto získaných technologických a provozních dat budeme upravovat konečné specifikace sériových modelů, které tak budou ideálně splňovat požadavky trhu.“

Spolupráce

Společnost Tinie Manders Transport bude nákladní vozidlo na elektrický pohon provozovat v kombinaci s chladírenským návěsem s plně elektrickým agregátem. Díky této jedinečné soupravě se přepravce z Geldropu může účastnit projektu DKTI zaměřeného na udržitelnou dopravu.

Mezi subjekty podílející se na projektu DKTI patří vedle DAF, VDL Groep a Tinie Manders Transport rovněž DHL, TNO, Allego, THT New Cool a město Geldrop-Mierlo.

Společnost Allego zajišťuje v Geldropu technologie pro veřejné nabíjení, město se podílí na realizaci infrastruktury pro dobíjení a společnost THT New Cool je dodavatelem dvou elektricky chlazených bezemisních návěsů, které získávají energii rekuperací při brzdění. Společnost TNO bude analyzovat výsledky soupravy elektrického tahače a návěsu a posoudí, zda lze prostřednictvím vozidel na plně elektrický pohon realizovat větší část regionální přepravy.

Základní informace o vozidle DAF CF Electric

DAF CF Electric je tahač konfigurace 4×2 s plně elektrickým pohonem pro silniční přepravu nákladů o celkové hmotnosti až 37 tun v městských aglomeracích, kde se používají jedno- či dvounápravové návěsy. Základem je DAF CF – jenž získal ocenění „International Truck of the Year 2018“ – a je poháněn čistě elektricky s využitím technologie E-Power společnosti VDL.

Srdcem inteligentního pohonného ústrojí je elektromotor o výkonu 210 kW, elektrická energie je uložena v lithiumiontových akumulátorech o celkové kapacitě 144 kWh. Dojezd soupravy s tahačem CF Electric je podle hmotnosti nákladu přibližně 100 kilometrů.

Souprava je tedy ideálním řešením pro velkoobjemovou přepravu zboží v rámci městské rozvážky. Rychlé dobití akumulátorů trvá pouhých 30 minut, nabití na plnou kapacitu pak zabere nejvýše hodinu a půl.

DAF CF Electric — Technické údaje

Hmotnost vozidla                                                9700 kg
Elektromotor                                                       210 kW
Točivý moment                                                    2 000 Nm
Kapacita akumulátorů                                         170 kWh
Dojezd plně nabitého vozidla                              až 100 km
Rychlé dobití akumulátorů                                  30 minut
Plné nabití                                                           1,5 hodiny

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!