Jak na autobusovou krizi na jihu Moravy

14 listopadu 2018, 20:19

Vedení Sdružení ČESMAD BOHEMIA dnes jednalo ve Velké Bíteši se svými členy provozujícími autobusovou dopravu v závazku veřejné služby v Jihomoravském kraji, kteří se ne vlastním přičiněním ocitli v kritické situaci.

Jihomoravský kraj není ochoten se podílet v dostatečné míře na uhrazení státem nařízeného zvýšení mezd řidičů autobusů. Místo hledání dalších cest k řešení vypověděl všem dopravcům stávající smlouvy. Do existenčních problémů se tak dostaly desítky let budované firmy zaměstnávající přes dva tisíce lidí.

Generální tajemník Sdružení Vojtěch Hromíř k tomu řekl: „Nařízení vlády, kterým byly od  roku 2017 zvýšeny mzdy řidičů autobusů, výrazně zkomplikovalo plnění dlouhodobých smluv dopravců s kraji. V nich z pochopitelných důvodů nebylo se skokovým nárůstem mezd počítáno a dopravci se bez dorovnání růstu nákladů dostávají do citelných ztrát, letos v řádech milionů korun, v roce příštím už v řádech desítek milionů pro jednotlivé firmy. Zkrácením sjednaných závazků jsou znehodnocovány také investice do vozových parků dopravců. Proto se v této věci obracíme na hejtmana  Jihomoravského kraje, a protože problém není čistě regionální, tak i na nejvyšší představitele státu. Věříme, že lze najít spravedlivé řešení. Není možné, aby na jižní Moravě za razantní zásah státu do odměňování řidičů zaplatili autobusoví dopravci vysokými ztrátami nebo dokonce likvidací firem.“

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!