Do Evropy se chystá nový tahač s palivovými články Nikola Tre

14 listopadu 2018, 14:49

Do Evropy se připravuje nový tahač od severoamerické společnosti Nikola Motor Company. Jde o projekt nákladního vozidla s palivovými články. Tahače by měly být veřejnosti představeny 16. a 17. dubna 2019 na akci Nikola World ve Phoenixu. 

Nový tahač s palivovými články Nikola Tre

Nikola Motor Company již dříve začala realizovat projekt tahače pro dálkovou silniční dopravu s pohonem šesti elektromotory prostřednictvím vizualizací. V roce 2016  představila funkční prototyp modelu s označením One, později model Two. Tyto dva modely zůstávají na americkém kontinentu, zatímco model Tre se dostane do Evropy, což je patrné již z názvu Tre, znamenající číslo tři v norštině.

„Tento nákladní vůz bude pro Evropu opravdovým zážitkem,“ říká zakladatel a generální ředitel společnosti Nikola Motor Company Trevor Milton. „Bude to první evropský komerční nákladní vůz s nulovými emisemi, který bude dodán s reduntantním brzděním, řízením, bateriemi 800Vdc a vodíkovými články o výkonu 120 kW, které jsou nezbytné pro skutečnou autonomii úrovně 5. Očekáváme, že naše produkce začne přibližně ve stejné době jako verze USA v letech 2022-2023. „

Nový tahač s palivovými články Nikola Tre

Všechny zmiňované modely fungují na bázi elektromobilů s palivovými články. Model Nikola Tre by měl být nabízen s podvozky v konfiguracích 6×4 a 6×2. Pohonný systém bude disponovat výkonem od 368 do 736 kW (500 až 1.000 k) a točivým momentem až 2.710 N.m. Energii elektromotorům má poskytovat palivový článek o výkonu 120 kW. Dojezd se bude pohybovat od 500 do 1.200 km a doplnění nádrží vodíkem má trvat maximálně 20 minut.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!