Kulatý stůl k Balíčku mobility

9 října 2018, 13:20

ČESMAD BOHEMIA dnes v Bruselu uspořádal Kulatý stůl pro europoslance na téma Balíčku mobility. S přítomnými poslanci Evropského parlamentu a diplomaty z České a Slovenské republiky diskutoval prezident ČESMADu Vladimír Starosta a generální tajemník Vojtěch Hromíř prioritní témata českých dopravců v rámci Balíčku – směrnici o vysílání, kabotáž, revizi nařízení 561/2006 a problematiku digitálního tachografu.

Účastníci se shodli na tom, že plošné uplatnění směrnice o vysílání v sektoru silniční dopravy je hlavně ochranářské opatření a pro české dopravce by mohlo být likvidační. Nárůst nákladů na řidiče už dnes zákazníci odmítají pokrýt nehledě na administrativní náročnost, pokud by sektor silniční dopravy byl plně pod směrnicí. Vhodným kompromisem by mohlo být vynětí tranzitu a bilaterálních loco přeprav a ponechání určitého objemu třetizemních přeprav mimo směrnici.

U nařízení 561/2006 ČESMAD BOHEMIA prosazuje možnost čerpání dvou zkrácených odpočinků po sobě za předpokladu následného návratu řidiče a vozidla zpět do České republiky. Relativně flexibilní je Sdružení u kabotáže, kde ale alespoň její minimální míra musí být zachována, aby nedošlo k nárůstu prázdných jízd. Zavedení smart digitálních tachografů dopravci podporují, ale musí k němu dojít v realistickém časovém rámci.

Čeští a slovenští poslanci uvítali možnost diskutovat aktuální témata s dopravci. Zástupci ČESMAD BOHEMIA také požádali přítomné europoslance o podporu svého stanoviska v závěrečné fázi projednávání Balíčku mobility v následujících týdnech.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!