Renault Optifuel Lab 3 si klade za cíl snížit spotřebu

9 října 2018, 11:04

Renault Trucks pokračuje ve svém výzkumu v oblasti zvyšování energetické účinnosti dieselových nákladních vozidel. S modelem Optifuel Lab 3, který byl vyvinut v rámci projektu FALCON, si výrobce klade za cíl snížit spotřebu paliva o 13 %. 

Renault optifuel lab 3

Cílem laboratorního prototypu Optifuel Lab 3 je dosažení nižší spotřeby paliva o 13 % v porovnání s jízdní soupravou tvořenou standardním modelem Renault Trucks T a návěsem. Konsorcium partnerů spojilo své síly a inovativní technologie při realizaci projektu FALCON, který vybrala francouzská investiční banka BPI France.

Technologický vývoj Optifuel Lab 3 se zaměří na optimalizaci aerodynamiky tahače a návěsu, pneumatik s nízkým valivým odporem, prediktivní řízení spotřeby energie vozidla a na vylepšení hnací soustavy.

Optimalizace aerodynamiky celé jízdní soupravy tahač – návěs

Významným zlepšením aerodynamiky soupravy je snaha dosáhnout výrazné úspory paliva díky zapojení návěsu s proměnlivou geometrií. Návěs, který nese označení „adaptivní“, by měl být schopen, díky integrovanému řídicímu systému a senzorům, přijmout automaticky optimální tvar využitím volného nákladního prostoru.

Aerodynamika tahače bude vylepšena nahrazením bočních zrcátek kamerami a nově navrženým sloupkem kabiny ve tvaru A. Obtékání vzduchu bude optimalizováno prodloužením přední části, spodní části dveří a úpravou podběhů kol. Mezinápravové kryty budou také prodlouženy a vyrobeny z flexi materiálu dodaného společností Polyrim, stejně jako boční ochranné kryty pro zajištění propojení mezi tahačem a návěsem.

Pneumatiky s nízkým valivým odporem

Při jízdě na dlouhé vzdálenosti tvoří valivý odpor pneumatik přibližně 25 % spotřeby paliva.  Společnost Michelin vyvinula pro tento laboratorní prototyp pneumatiky s nízkým valivým odporem a to integrací inovativních technologií z výzkumných projektů. Renault Trucks a Michelin budou také využívat údaje získané ze snímačů, které jsou montovány přímo v pneumatikách.

Prediktivní funkce asistence hospodárné jízdy a řízené spotřeby energie

Navigační a dopravní informace (Benomad), meteorologické údaje (Wezzoo) a informace o pneumatikách (Michelin) z Optifuel Lab 3 budou využívány pro optimalizovanou prediktivní rychlost a vylepšení termiky chladicího systému.  Tento nejnovější systém bude vybaven novými akčními členy, které převádí informační část procesu na technickou, pro maximální úsporu energie.

V rámci vývoje bude testováno nové rozhraní „Člověk – stroj“, které řidiči poskytne úsporný, efektivní a uživatelsky přívětivý asistenční systém.

Kromě toho bude řízení alternátoru ještě inteligentnější, aby se optimalizovala rovnováha mezi výrobou elektrické energie a spotřebou paliva motoru.

Optifuel Lab 3 se zaměří také na funkčnost systému s duálními bateriemi, jež by měla přispět k významnému snížení hmotnosti, nabídnout zlepšený výkon studeného startu pro startovací baterii a zvýšit kapacitu a životnost provozní baterie.

Pohonná soustava – maziva s nízkou viskozitou a Rankinův systém rekuperace tepla

Celá pohonná soustava bude těžit z nové generace maziv s nízkou viskozitou pro snížení tření vyvinutých společností Total.

V rámci projektu budou prováděny testy výkonnosti na zkušebních stolicích a budou provedeny integrační studie pro dva typy architektury systému rekuperace tepla, který funguje na základě Rankinova termodynamického cyklu.

Renault Trucks a jeho partneři si stanovili za cíl dosáhnout nižší spotřeby paliva o 13 % na trase typické pro dálkovou přepravu.  Optifuel Lab 3 zahájí první testy na silnici v roce 2019 a hodnocení úspor spotřeby paliva proběhne v roce 2020.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!