Jak Scania hospodařila v roce 2017

11 dubna 2018, 13:40

Čisté tržby společnosti Scania vzrostly na rekordních 119,7 miliardy SEK, což představuje nárůst o 15 procent ve srovnání s předchozím rokem. Dodávky nákladních vozidel Scania dosáhly nejvyšší úrovně v historii firmy.

  •  Provozní výnosy, kromě položek ovlivňujících srovnatelnost, činily 12.434 mil. SEK (10.124 mil. EUR)
  • Provozní výnos dosáhl výše 12.434 mil. SEK (6.324 mil. EUR)
  • Čisté tržby se zvýšily o 15 procent na 119.713 mil. SEK (103.927 mil. EUR)
  • Peněžní tok činil 5.701 mil. SEK (3.427 mil. EUR) ve vozidlech a službách

Komentář Henrika Henrikssona, prezidenta a generálního ředitele

Čisté tržby společnosti Scania vzrostly na rekordních 119,7 miliardy SEK, což představuje nárůst o 15 procent ve srovnání s předchozím rokem. Dodávky nákladních vozidel Scania dosáhly nejvyšší úrovně v historii firmy a poptávka po nich byla dobrá. Vyšší objem vozidel a služeb pozitivně ovlivnil příjmy, díky čemuž se vyrovnaly vyšší náklady na souběžnou výrobu několika produktových řad, omezení v dodavatelském řetězci a nepříznivý tržní mix. Provozní výnos v roce 2017 činil 12,4 miliardy SEK, což znamenalo provozní marži 10,4%.

V roce 2017 objednávky vozidel poprvé překročily hranici 100.000 zejména díky nové generaci nákladních vozidel a našemu celosvětovému dosahu. Objednávky nákladních vozidel se oproti předchozímu roku zvýšily o 30 procent. Silná poptávka po nákladních vozidlech pokračovala na většině evropských trzích. V Eurasii pokračuje silné oživení na Ruském trhu. Trend v Latinské Americe je pozitivní, stále panuje dobrá poptávka na trhu v Argentině a mírné zlepšení nastalo v Brazílii. V Asii poptávka vzrostla především v Íránu a v Číně. Objednávky autobusů a autokarů se zvýšily o 11 procent, zejména díky Rusku a Íránu.

V oblasti motorů byly objednávky silné ve všech segmentech. Růst objemu služeb pokračoval a výnosy z nich dosáhly rekordní výše 23,7 miliardy SEK, což představuje nárůst o 10% (8% v místních měnách). S více než 300.000 propojenými vozidly je společnost Scania schopna neustále zlepšovat služby, což zákazníkům zvyšuje jejich ziskovost. Finanční služby vykazovaly nejvyšší provozní výnos ve výši 1,3 miliardy SEK a úvěrové ztráty zůstaly na nízké úrovni.

Uvádění nové generace nákladních vozidel pokračuje. Díky představení nákladních vozidel pro dálkovou přepravu, stavebnictví a nejnověji řešení pro distribuci zboží, svoz odpadu a záchranné složky, odhalila Scania kompletní novou řadu svých vozidel. Nové palivově úsporné vozy nabízejí lepší ovladatelnost, bezpečnost, ergonomii, pohodlí a ještě lepší celkovou hospodárnost. V roce 2017 bylo zákazníkům doručeno více než 13 000 vozů Scania nové generace. S průměrným snížením spotřeby paliva o více než pět procent na vozidlo se tím celosvětově dosáhne odhadovaných úspor více než 30 000 tun emisí uhlíku. Během čtvrtého čtvrtletí loňského roku společnost Scania představila také 13-litrový šestiválcový plynový motor, který je speciálně určený pro dálkovou přepravu a také svůj nový autobus Scania Citywide Low Floor, který je čistě elektrický.“

Scania - hospodářský rok 2017

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!