Vozidla MAN model 2018 v Česku

24 října 2017, 11:02

Prezentační jízda Evropou nových vozidel MAN s názvem HOME SPEED HOME zavítala do České republiky. Své zázemí rozložila v areálu čtvrtého vlastního obchodního a servisního centra MAN Truck and Bus v Postřižíně u Prahy.

Jedenáct vozidel MAN obchodních řad TGL, TGM, TGS a TGX modelového roku 2018 připravených dokázat pozvaným návštěvníkům, že opět stoupla jejich úroveň komfortu jízdy, bezpečnosti a zákaznické vstřícnosti bylo doplněno mobilním prezentačním zázemím. Všech jedenáct vozidel bylo k dispozici ke krátkým testovacím jízdám.

Zázemí celé akce tvořilo seskupení prezentačních stanů a návěsu společnosti MAN v němž byly k dispozici informace o technických a konstrukčních novinkách vozidel MAN modelového roku 2018. Odborníci a specialisté byli k dispozici, aby zodpověděli každý dotaz týkající se jak představované techniky, tak z celé řady oborů zahrnující možnosti financování pořízení vozidel MAN, jejich servis nebo poprodejní služby.

MAN D08 „SCRonly“

Nejvýznamnější, doslova světovou novinkou, z pohledu zákazníků a provozovatelů nákladních a užitkových vozidel MAN jsou motory MAN D08 „SCRonly“ určené pro pohon vozidel obchodních řad TGL a TGM. Čtyřválcové (MAN D0834) a šestiválcové (MAN D0936) motory emisní specifikace Euro VIc jsou v rámci čištění výfukových plynů nově osazeny pouze systémem Selektivní katalytické redukce známé pod zkratkou SCR.

Nové čtyřválcové a šestiválcové motory MAN D08 „SCRonly“ jsou k dispozici v šesti (3+3) naladěních maximálního výkonu, od 118 kW/160 k/600 N.m do 235 kW/320 k/1250 N.m. Díky popsaným konstrukčním opatřením jsou motory nyní lehčí, mají méně komponentů a jsou servisně přívětivější.

Novinky u vozidel MAN TGS a TGX

U vozidel obchodních řad TGS a TGX jsou k dispozici rovněž generačně nové velké motory emisní specifikace Euro VIc, které nyní poskytují celou škálu potřebných maximálních výkonů včetně velmi zajímavé úrovně 368 kW/500 k. V případě největšího šestiválce se zdvihovým objemem patnáct litrů je to potom vynikající maximální výkon až 470 kW/640 k.

Nové možnosti elektroniky

MAN vybavil svůj adaptivní tempomat funkcí „Stop and Go“, která pomůže redukovat únavu řidiče na ucpaných silnicích a v kolonách. Funkce automaticky nejenže udržuje bezpečný odstup od vpředu jedoucího vozu (i při nízkých rychlostech), ale v případě potřeby zpomaluje až do úplného zastavení a vždy, když se kolona pohne, systém “Stop and Go” vozidlo opět automaticky rozjede. Řidič se tak může uvolnit a jezdit bez stresu i v pomalém provozu.

Každý nový truck MAN v Evropě je od srpna letošního roku vybaven jednotkou RIO Box. To umožňuje zákazníkům zjednodušit průběh logistických procesů s jejich vozidly. Jednotka funguje jako technické rozhraní pro přístup k nové digitální službě RIO, kterou poskytuje společnost Volkswagen Truck & Bus. Značka MAN tak klade první stavební kámen infrastruktury, jejímž prostřednictvím bude v budoucnu možné službami propojit celý dopravní a logistický sektor.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!