Devadesátiletý muž se stal nejstarším řidičem kamionu a překonal Guinnessův rekord!

11 června 2024, 12:21

Doyle Archer, řidič kamionu z USA, byl ve věku 90 let a 55 dní oficiálně uznán za nejstaršího řidiče kamionu. Tento zkušený řidič řídí nákladní automobily již více než 60 let a celkem s nimi najel už přibližně 8.850.000 kilometrů.

zdroj: guinnessworldrecords.com

„Do důchodu se v nejbližší době nechystám. Dokud mi to zdraví dovolí, budu řídit dál. Slovo důchod nemám ve svém slovníku,“ řekl Doyle Archer.

Posledních 20 let své kariéry strávil Doyle u společnosti Coomes Inc. ve Phillipsburgu v Kansasu, kde získal titul „milion mil bezpečného řízení“, když najel milion mil bez jediného dopravního incidentu.

„Převážel jsem vše, co se dá v kamionu převézt, od hospodářských zvířat přes konzervy a nábytek až po pohonné hmoty po celé zemi. Díky tomu jsem měl možnost vidět spoustu věcí, které bych jinak neviděl. Poznal jsem mnoho lidí z různých koutů světa,“ dodal zkušený řidič.

Doyle projel 48 států USA a všech pět provincií Kanady. Absolvoval slavnou Route 66 z Chicaga do Los Angeles (asi 3.200 km) a poznal historii vzniku silnic, včetně jízdy po prvním osmikilometrovém úseku Eisenhowerovy dálnice ve státě Kansas krátce po jejím vybudování.

„Nejraději mám výhledy na hory, malebné prérie a lesy této skvělé země. Měl jsem možnost vidět Kennedyho vesmírné středisko na Floridě a Johnsonovo vesmírné středisko v texaském Houstonu. Navštívil jsem mnoho palub a přístavů v mnoha státech, které se podílejí na mezinárodní lodní dopravě. Zpoza čelního skla jsem viděl mnoho východů a západů slunce. Projížděl jsem pouštěmi jihozápadu, navštívil historické osady, užil si zářivá světla Las Vegas a westernový životní styl na rodeu v Cheyenne, poslouchal hudbu v Nashvillu v Tennessee a viděl velké ocelárny v Chicagu. Ale mým nejoblíbenějším místem budou vždy pšeničná pole na náhorních planinách v červnu a červenci,“ komentoval Archer.

Vyrůstal na rodinné farmě v Kansasu a vystudoval zemědělství. Doyle se stal společníkem v dřevařské a obilnářské firmě, než se v roce 1961 pustil do podnikání v nákladní dopravě. Astma ho donutilo opustit podnikání v zemědělství a obilnářství, ale v dopravě zůstal.

Doylův život plný neustálého cestování s sebou nesl výzvy, ale také mnoho zábavných okamžiků.

„Jednou byli na místě, kde jsem čekal na vykládku, dva muži, kteří se procházeli kolem zaparkovaných kamionů a hledali jeden, který nebyl zamčený. Jeden našli a otevřeli dveře. Když vstoupili, k jejich překvapení tam stáli dva dobrmani, připravení je přivítat. To stačilo k tomu, aby se jeden z nich leknul, spadl z auta a přistál na zádech na ulici. Opravdu spěchali, aby se dostali pryč. Dovedu si představit, že si dvakrát rozmysleli, než to udělají znovu. Ještě teď se občas usmívám, když vidím jiného řidiče se psem, a vzpomenu si na tu historku,“ dodal řidič.

A přestože přiznává, že ho nikdy nenapadlo, že by ve svých 90 letech ještě dělal tuto práci, říká, že je poctěn a hrdý na to, že je uznáván jako nejstarší řidič kamionu na světě.

Přestože Doyle miluje svůj život na cestách, má mnoho důvodů, proč se vrátit domů. Již 70 let je ženatý se svou láskou ze střední školy Lois a společně mají devět dětí, 25 vnoučat a 26 pravnoučat. Ve volném čase se Doyle zajímá o historické automobily a rád sleduje filmy s Johnem Waynem v hlavní roli.

Pokud někdy odejde do důchodu, zdá se, že bude mít spoustu práce.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!