Nákladní automobil na palivové články japonského giganta. Testy tří velkých společností

6 srpna 2024, 15:53

Začalo testování nového nákladního automobilu na vodíkový pohon. Články vyrobila Toyota a palivo bude dodávat společnost Air Liquide. Kamion bude jezdit pod hlavičkou jedné z velkých společností.

Testování nového nákladního automobilu na vodíkové palivo

Toyota společně se společnostmi Air Liquide a Coca-Cola zahajuje testy nového nákladního automobilu poháněného vodíkovými články. Podle japonské automobilky právě vodík umožní dekarbonizaci silniční dopravy v Evropě, která v současnosti představuje téměř čtvrtinu nákladní dopravy v regionu. Očekává se, že poptávka po vodíku v kombinaci s používáním těchto vozidel pomůže urychlit rozvoj infrastruktury.

„Partnerství se společnostmi Toyota a Air Liquide nám umožní testovat vodíková řešení v našich dálkových logistických operacích. Z tohoto testu chceme získat co nejvíce poznatků, abychom se přiblížili snížení naší uhlíkové stopy,” uvedl Eric Desbonnets, viceprezident společnosti Coca-Cola pro udržitelný rozvoj.

Testy probíhající na nákladním voze samozřejmě nejsou jediným cílem Toyoty. Kromě osobních automobilů bude výrobce své články používat také v autobusech, autokarech, a dokonce i ve vlacích, lodích a člunech.

„V zájmu urychlení zavádění vodíkové technologie se moduly vodíkových palivových článků používají nejen v osobních automobilech, ale také v nákladních automobilech, autobusech, autokarech, vlacích, lodích a bárkách a mimo jiné také ve stacionárních generátorech elektrické energie. Těšíme se na spolupráci s podobně smýšlejícími společnostmi, abychom demonstrovali naši vizi udržitelnosti. Závěry těchto testů nás přiblíží k dosažení nulových emisí uhlíku v naší logistice do roku 2040,” řekl Thiebault Paquet, viceprezident pro výzkum a vývoj společnosti Toyota Motor Europe.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!