Hankook představuje pneumatiky e-SMART City AU56 pro plně elektrické městské autobusy

18 července 2024, 15:53

S novou pneumatikou e-SMART City AU56 představuje Hankook pneumatiku pro autobusové společnosti a dopravce, která díky nízkému valivému odporu, vysoké nosnosti a přilnavosti splňuje speciální požadavky elektrobusů. Díky nejnovějším technologiím umožňuje větší dojezd na jedno nabití baterie, zatímco vysoký točivý moment se účinně přenáší na vozovku. Kromě toho je nová pneumatika optimalizována pro vysoké zatížení.

Hankook  e-SMART City AU56

Splňuje každodenní požadavky

Pneumatiky pro elektrobusy musí při každodenním používání splňovat obzvláště vysoké požadavky. Pro dosažení maximálního dojezdu na jedno nabití baterie vyžadují nízký valivý odpor. Kromě toho by měly bezpečně přenášet vysoký točivý moment elektromobilů na vozovku bez nadměrného otěru. Vzhledem ke konstrukci těžké baterie musí pneumatiky navíc zvládnout i vysoké zatížení autobusu. Zejména městská doprava rovněž vyžaduje nízkou úroveň hluku odvalování, což také zvyšuje pohodlí cestujících v interiéru.

Kromě toho jsou pneumatiky linkových autobusů vystaveny vysokému mechanickému zatížení: Proto má nová pneumatika e-SMART City AU56 speciálně zesílené bočnice pneumatik, které chrání před nárazy a poškozením při najíždění na obrubníky a zálivy zastávek, což je typické pro autobusy linkové dopravy. Bočnice je přitom navržena tak, aby byla pneumatika co nejrobustnější a zároveň zvládala všechny nároky každodenního městského provozu. Dodatečnou bezpečnost zajišťuje nový třístupňový indikátor, díky němuž je opotřebení bočnice patrné již na první pohled.

Inovativní technologie pneumatik zajišťují lepší výkon

Hankook e-SMART City AU56Při vývoji pneumatiky e-SMART City AU56 použila společnost Hankook nejmodernější technologie, jako je návrh s podporou umělé inteligence, testy s digitálním dvojčetem a 3D tištěné tvary běhounu. Pneumatika e-SMART City AU56 má mezi bočními a styčnými bloky běhounu lamely ve tvaru písmene S, které zlepšují vzájemné propojení bloků. To prodlužuje životnost a zvyšuje potřebnou přilnavost vzhledem i při k vysokém točivém momentu. K tomu přispívají i trojrozměrné klikaté linie v blocích běhounu. S klesající hloubkou běhounu se odhalují i skryté drážky a lamely, což umožňuje technologie 3D tisku. To zajišťuje potřebnou bezpečnost, trakci a přilnavost za mokra po celou dobu životnosti. Malé stupňovité bloky zajišťují rovnoměrné opotřebení a zabraňují zachycení kamínků v drážkách, což dále prodlužuje životnost pneumatiky.

Pneumatika e-SMART City AU56 je určena k prořezávání a protektorování, což umožňuje dodatečná pryž běhounu a zesílená kostra.

Pneumatika e-SMART City AU56 bude zpočátku k dispozici ve standardním rozměru 275/70 R 22,5 pro užitková vozidla a je vhodná pro všechny pozice náprav. Pneumatika má označení M+S i symbol sněhové vločky (3PMS), což potvrzuje její vhodnost pro zimní období. Na bočnici pneumatiky je také nový piktogram v podobě elektrobusu, který ji jednoznačně označuje jako pneumatiku pro e-busy.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!