Jak se v ZETORU testují traktory?

26 července 2022, 14:18

Vývojové oddělení společnosti ZETOR TRACTORS a.s. usilovně pracuje jak na návrhu a vývoji nových traktorů, tak na inovacích stávajících modelů. Vývoj nových modelů vychází jednak z aktuálních trendů a legislativních nároků, ale především z požadavků zákazníků. Cesta traktoru z rýsovacího prkna do podoby prvního prototypu je dlouhá a náročná.

Funkční prototyp čeká velké množství testů, zkoušek a prověřování, aby byla zajištěna požadovaná funkčnost a kvalita, kterou zákazníci od značky ZETOR očekávají. Čím vším si tak musí traktor projít, než je možné začít jeho sériovou výrobu? Zde je pár vybraných příkladů.

Jedním ze základních testů je zkouška na hladké kruhové dráze, kde se testuje životnost pojezdové spojky. Dále musí traktor zvládnout najezdit stovky hodin na vysokých a nízkých překážkách. Tím se testuje spojení motoru, spojky, převodovky a rozvodovky na ohyb a krut, respektive se tak simuluje jízda po nerovném polním terénu. Při těchto zkouškách není vyžadována přítomnost řidiče, jelikož traktor jede v autonomním režimu. To neplatí pro dlouhodobé provozní zkoušky řízení, přední nápravy a čelního nakladače, probíhající na zkušebním polygonu. Tady již je potřeba mít profesionálně vyškoleného pracovníka.

A jak zmíněné testy probíhají? Pojďme se na to společně podívat v tomto videu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!