De Baar opět v desítce, Huzink kousek za ní

12 ledna 2022, 8:55

Opět v elitní desítce dojel kamion postavený v severočeské dílně týmu MKR Technology Maria Kresse. Pascal de Baar s ním v 9. etapě dojel přesně desátý a jen dvě příčky za ním cílem proletěl hybridní speciál Gerta Huzinka.

MKR Technology na rallye Dakar

Během 9. etapy, která se jela na téměř pětisetkilometrové smyčce kolem Wadi Ad-Dawasiru, posádky projížděly střídavě přes duny, náhorní plošiny a kaňony. Měřená speciála měla necelých tři sta kilometrů.

„Jelo se v hodně vysokém tempu, které se prakticky neustále stupňovalo. Místy to bylo hodně nebezpečné, zvláště když slunce stálo vysoko a v dunách nebyl vidět žádný stín. To hodně zkresluje a člověk leccos přehlédne. Výsledkem bylo, že jsme jednu z dun hodně ošklivě přeskočili a kamion dostal neuvěřitelnou ránu. Všichni jsme mysleli, že máme záda vejpůl, ale technika to vydržela, my se oklepali a na plný plyn pokračovali úspěšně dál do cíle,“ byl při dojezdu spokojený desátý Pascal de Baar, který na vítězného Nikolajeva ztratil necelých dvanáct minut.

Čtvrt hodiny za prvním kamazem cílem projel hybridní speciál Gerta Huzinka. Ten na dvanácté pozici příliš spokojený nebyl.

Ztratili jsme hned na začátku hledáním waypointu a pak jsme jeli hodně v prachu. Etapa to jinak byla moc hezká a dunami jsme si krásně prosurfovali. Byla škoda té počáteční ztráty, protože i když byl kamion skvěle připraven, v dnešní etapě se probojovat výše už prakticky nešlo,“ podotkl zklamaně Gert Huzink.

V celkovém hodnocení po úterní 9. etapě ale ke změnám nedochází. Průběžnou klasifikaci kamionů dál s kamazem vede Rus Sotnikov, Gert Huzink je s hybridním renaultem čtrnáctý a kolega z týmu Riwald Dakar Pascal de Baar osmnáctý.

Středeční 10. etapa z Wadi Ad Dawasiru do Biši dlouhá téměř sedm set šedesát kilometrů bude doslova pastvou pro oči. Měřená část bude mít tři sta pět a sedmdesát kilometrů, ale posádky si jistě užijí bohatou tapisérii krajin a barev, avšak kvůli množství typických křižovatek bude třeba důsledně hlídat navigaci.

Výsledky – 9. etapa – Wadi Ad Dawasir – Wadi Ad Dawasir (287 km):

  1. Nikolaev (RUS) Kamaz 2:38:43
  2. Sotnikov (RUS) Kamaz +2:34
  3. Macík (CZE) Iveco +2:37
  4. Shibalov (RUS) Kamaz +3:29
  5. Casale (CHL) Tatra +4:13

10. de Baar (NLD) Renault +11:50

12. Huzink (NLD) Renault +15:07

Celkově:

  1. Sotnikov (RUS) Kamaz 32:43:53
  2. Nikolaev (RUS) Kamaz +8:51
  3. Shibalov (RUS) Kamaz +41:18
  4. Loprais (CZE) Praga +1:32:57
  5. Karginov (RUS) +1:47:30

14. Huzink (NLD) Renault +7:29:47

18. de Baar (NLD) Renault +12:37:18

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!