Huzink dojížděl v nouzovém režimu

11 ledna 2022, 9:59

Jako na houpačce. I takový je Dakar. Jeden den se daří, druhý den přijde studená sprcha. Přesně tak se musí cítit posádka severočeského kamionu Gerta Huzinka. Zatímco včera měla radost ze skvělého času, pondělní 8. etapu kvůli porouchanému čidlu dojížděla ve druhé desítce v nouzovém režimu.

Pondělní prověrka přitom byla se svými 830 kilometry celkově nejdelším dnem letošního ročníku. Měřená část z Al Dawadimi do Wadi Ad Dawasiru měla téměř čtyři sta kilometrů. Byl to přitom typický dakarský den – těžká etapa s vysokými dunami.

“Úvodní rychlou pasáž s prvními vysokými dunami jsme projeli celkem dobře. Některé další jsme už museli dát na několik pokusů a z toho jsem už neměl tak dobrý pocit, ale ukázalo se, že jsme zase tolik neztratili. Pak jsem si všiml prasklé bočnice pneumatiky, takže jsme ji museli měnit a o chvíli později jsem si všiml, jak nám stoupá teplota vody,“ vycítil problém pilot Gert Huzink, který se stále držel v elitní desítce, ale problém s chladicím systém ho přibrzdil.

„Zastavili jsme, dolili trochu vody a vše zkontrolovali, ale když jsme nic nenašli, pokračovali jsme dál, jenže teplota stále stoupala až ke sto třicet stupňům, tak jsme zase zastavili a vše zkontrolovali. Problém byl nejspíš ve snímači. Motor šel do nouzového režimu a my jeli do cíle na 40 % výkonu. Pro nás to nebyl zrovna šťastný den,“ byl zklamaný pilot hybridního speciálu Gert Huzink, který byl klasifikovaný na sedmnácté pozici se ztrátou hodiny a čtvrt na vítězného Sotnikova.

To parťák Pascal de Baar náročnou etapu projel o tři pozice lépe.

„Dnes to byl takový ten den, na který se celý rok těšíte. Velké duny, těžké výjezdy, krásné skalní útvary, prostě na první pohled nádhera, ale nějak to nešlo podle představ,“ svěřil se čtrnáctý de Baar.

Etapovým vítězstvím si Sotnikov se svým kamazem upevnil celkové vedení. Gert Huzink je průběžně čtrnáctý a Pascal de Baar osmnáctý.

V úterý na posádky čeká téměř pětisetkilometrová smyčka kolem Wadi Ad-Dawasiru. Měřených téměř dvě stě devadesát kilometrů ale bude chtít odlišný přístup pilotů. Na programu jsou hory, které se vinou kolem kaňonů. A i když bude méně písku, bude etapa nejen kvůli navigaci velmi náročná.

Výsledky – 8. etapa – Al Dawadimi  – Wadi Ad Dawasir (395 km):

  1. Sotnikov (RUS) Kamaz 3:56:42
  2. Karginov (RUS) Kamaz +3:11
  3. Nikolaev (RUS) Kamaz +6:11
  4. Shibalov (RUS) Kamaz +8:58
  5. Casale (CHL) Tatra +20:10

14. de Baar (NLD) Renault +53:34

17, Huzink (NLD) Renault +1:18:33

Celkově:

  1. Sotnikov (RUS) Kamaz 30:02:36
  2. Nikolaev (RUS) Kamaz +11:25
  3. Shibalov (RUS) Kamaz +40:23
  4. Loprais (CZE) Praga +1:29:27
  5. Karginov (RUS) +1:41:01

14. Huzink (NLD) Renault +7:17:14

18. de Baar (NLD) Renault +12:28:02

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!