Tři kamiony od Macíků v Baja Poland

4 září 2020, 13:32

Dakarský tým Big Shock! Racing startuje do prvního ostrého závodu letošní sezóny. Baja Poland, na kterou se fanoušci motorsportu dlouho těšili, už 4. září vyšle závodníky na offroadovou trať vedoucí vojenským prostorem nedaleko Štětína. Závod bude o to zajímavější, že se na trati potkají hned tři české kamiony, které byly sestrojeny v sedlčanských dílnách týmu Big Shock! Racing.

Big Shock Racing tým na Baja Poland

Karla, Iveco Powerstar, bude řídit pilot Martin Macík mladší. Polská rally pro něj představuje především důležitý test před blížícím se Dakarem. Ve startovní listině nechybí ani Jaroslav Valtr se stejným modelem vozu, který si nechal v Sedlčanech postavit na zakázku. A současně se do závodního tempa vrací i legendární Liaz Franta, s nímž Martin Macík dojel v roce 2018 do cíle Dakaru na 5. místě. Za volant se ale tentokrát posadí Daniel Stiblík, truck trialový jezdec. Vůz si od týmu Big Shock! Racing pronajal, aby vyzkoušel svůj první dálkový závod. Posádky všech tří kamionů jedou na vlastní pěst a snaží se zajet nejrychlejší čas, ale společnými silami budou hájit české barvy. Martin Macík navíc chce celý prolog pro fanoušky živě vysílat přímo z kabiny svého závodního kamionu.

Testy pod palbou

Do deštivého Polska dorazili natěšení členové týmu Big Shock! Racing už v úterý. Rozložili bivak, rozdělali oheň a hned se pustili do práce.

„Máme radost, že se konečně začíná závodit. Jsme tu v kompletní osvědčené sestavě. Navigátor František Tomášek už nemohl dospat. V kabině nebude chybět ani David Švanda. Přijeli všichni mechanici, servisní MAN i bydlík. Máme tu oba naše kamiony, Karla i Frantu. Liazku jsme pronajali klukům, kteří si chtějí zkusit maratonskou rally. Těšíme se, že si konečně pořádně zazávodíme, ale je potřeba také hodně testovat. Proto jsme na místě o 2 dny dříve,“ popisuje Martin Macík.

Nová automatická převodovka totiž potřebuje prověřit v písečném terénu, kterého je v okolí dostatek. Současně bylo nutné ještě před startem polské rally nastavit Karlovi podvozek pro místní povrch. A na svou závodní premiéru čekalo i pár vývojových detailů souvisejících s motorem. Ve středu brázdil žlutý kamion cesty vojenského prostoru do 14 hodin, než ho vyhnaly cvičné střelby. Testování je na programu i během čtvrtka. Celkově Karel najezdí přes 766 km, z toho 406 závodních.

Big Shock Racing tým na Baja Poland

 Macík vezme v prologu fanoušky do kabiny

Ve čtvrtek tým přesouvá svůj bivak do Štětína, kde v pátek proběhnou technické přejímky a 7kilometrový prolog. Pokud vše vyjde, Martin Macík chce pro fanoušky celou úvodní jízdu vysílat živě na svém Facebooku. Start je plánován na páteční večer. Diváci díky živému onboardu dostanou poprvé možnost sledovat spolu s posádkou závodní jízdu přímo z kabiny. A zažijí tak všechny zajímavé momenty jízdy v reálném čase.

První závod sezóny je tady

V sobotu si posádky kamionů užijí 2 náročné etapy, z nichž každá čítá 172 kilometrů. A také v neděli bude Baja Poland pokračovat dalšími čtyřmi etapami.

„Neměli jsme tu v kamionech konkurenci, tak jsme si ji museli sami postavit,“ směje se Martin Macík a dodává: „Jsem opravdu zvědaví, jak jednotlivé kamiony, které nám všechny prošly pod rukama, pojedou. Svezl jsem se tu i v liazce a musím říct, že má pořád něco do sebe. Karel a Franta jsou každý jiný, ale oba jedou dost rychle.“

Posádka Martina Macíka už tradičně v závodu Baja Poland nepovažuje za soupeře jen kamiony. Své síly bude poměřovat s kompletním startovním polem. V minulých ročnících se jí podařilo nechat za sebou většinu osobních vozů.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!