V Maroku startuje Desert Challenge

12 dubna 2019, 15:48

Nové roadbooky, nové bivaky a 8 nových etap. Letošní 11. ročník dálkové rallye Maroko Desert Challenge bude úplně jiný. Koncept je však zachován – posádky jedou opět od pobřeží k pobřeží. Začínají už tuto sobotu u Atlantiku a skončí přesně za týden u Středozemního moře. Na startu budou i dva kamiony severočeského týmu MKR Technology.

MKR Technology v Maroku

„V Maroku se nám historicky dařilo probojovat na celkové pódium. V loňském roce nám zlatý hattrick utekl jen o pár minut. Martin van den Brink dojel po dvou vítězstvích v řadě druhý a věřím, že i letos se nám podaří na předchozí úspěchy navázat a v nejlepším případě opět triumfovat. Kamiony jsou připravené a piloti také,“ podotkl Mario Kress, hlavní konstruktér závodních speciálů Renault Trucks.

Do závodu letos odstartují dva trambusové speciály K520, které povede právě Martin van den Brink z týmu Mammoet Rallysport a Gert Huzink z Riwald Dakar. Zcela nová trasa Maroko Desert Challenge bude skutečnou výzvou v marocké poušti.

Po úspěchu v roce 2018 a po výsledcích průzkumu pořadatelé opět trať vedou s nulovými přejezdy od pobřeží k pobřeží: od pláží Plage Blanche u Atlantiku až k pobřeží Středozemního moře. V rámci osmi závodních dnů se posádky budou muset porvat s více než dvěma a půl tisíci kilometry.

Nejen, že je Maroko Desert Challenge dobrodružstvím plným překvapení, s rychlými stezkami, technickými částmi, rozsáhlými africkými pláněmi, ještě více dunami, solnými jezery a legendárními dakarskými etapami, ale nabízí také něco opravdu jedinečného, na čem si pořadatelé zakládají – nulové spojení  a tedy žádné přejezdy.

„Tím si závod zajistil velkou atraktivitu. Vždy se začíná a končí v bivaku. Osobně v tom vidím velkou výhodu, protože jsme hned ve spojení s posádkami a ihned můžeme začít se servisem,“ sdělil Mario Kress, který do Afriky poslal takřka celý svůj mechanický tým. V kabině pak navíc bude jako palubní mechanik po roční pauze opět sedět roudnický Daniel Kozlovský.

Letošní rallye již zahájily technické přejímky v Agadiru, v jednom z přímořských letovisek Maroka. V sobotu bude závod odstartován prologem 250 km jižně od Agadiru právě na legendární Plage Blanche. Posádky vyrazí s odlivem na panensky bílé pláži podél pobřeží Atlantského oceánu. První den bude dokonalým představením – posádky se mohou těšit na pláže, několik dun, WRC úseky nebo štěrkové a písčité sjezdy. Velkolepý prolog dlouhý lehce přes dvě stě kilometrů skončí v Abetteh a především otestuje stroje a určí výchozí pozice pro další den, kdy už bude mít měřená speciála přes čtyři sta kilometrů.

Maroko Desert Challenge 2019

  1. etapa – 13.4. – Plage Blanche – Abetteh (prologue) 218 km
  2. etapa – 14.4. – Abetteh – Smara 402 km
  3. etapa – 15.4. – Smara – Assa 372 km
  4. etapa – 16.4. – Assa – Foum Zguid 425 km
  5. etapa – 17.4. – Foum Zguid – Zagora 308 km
  6. etapa – 18.4. – Zagora – Merzouga 370 km
  7. etapa – 19.4. – Merzouga – Bouarfa 427 km
  8. etapa – 20.4. – Bouarfa – Oujda – Saïdia 219 km

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!