Čím větší kapacita akumulátoru, tím lépe?

3 července 2018, 10:10

Jakou vzdálenost je možné ujet do okamžiku, kdy je akumulátor nutno dobít? Nejčastější otázky v oblasti elektrických vozidel se týkají jejich dojezdu. Čím delší dojezd, tím lépe. Je to tak?

„Samozřejmě musíte mít v akumulátorech dostatek energie, která vám pokryje denní provozní potřeby. Avšak není vůbec nutné jezdit po městě s většími akumulátory, než je nutné,“ říká Anna Thordén, produktová manažerka pro elektromobilitu ve společnosti Volvo Trucks.

V městském provozu je často důležitější možnost přepravy těžkého nákladu než skutečně dlouhý dojezd. Typické městské rozvážkové nákladní vozidlo jen zřídka ujede delší vzdálenost než 200 km za den. U vozidel pro svoz komunálního odpadu je to ještě podstatně méně. Abychom dostali správnou rovnováhu mezi užitečným zatížením a dojezdem, je nutno kapacitu akumulátorů optimalizovat podle individuálních potřeb. To je základ efektivní a hospodárné přepravy a umožňuje to snížit dopad na životní prostředí.

„Naši odborníci pro každý případ vždy individuálně analyzují přepravní výkony, plánované trasy, topografické podmínky, požadovanou užitečnou hmotnost a potřeby dobíjení. Poté navrhneme řešení, které odpovídá zákazníkovým požadavkům na dostupnost a produktivitu. To se týká celého nákladního vozidla, a tedy i jeho akumulátorů,“ vysvětluje Anna Thordén.

Takže jak daleko lze dojet na jedno nabití? Jednoduchá odpověď zní do 300 km. Nejlepší odpověď je ale ve skutečnosti otázka: Jak daleko potřebujete dojet?

volvo

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!