Ministr obrany symbolicky převzal nové vozy TATRA pro Armádu České republiky

1 srpna 2017, 12:49

Nedávno se konal slavnostní akt předání nových vozidel TATRA FORCE Armádě České republiky určených pro převoz těžkých minometů. Akt se konal za účasti ministra obrany Martina Stropnického a šlo už o třetí velkou dodávku nákladních automobilů TATRA pro AČR od konce minulého roku.

Pancéřované kabiny se na vozidla montují přímo v kopřivnické automobilce a se standardním nepancéřovaným provedením kabin vozidel řady FORCE sdílejí interiérové prvky.

Vojenské Centrum zabezpečení materiálem technických služeb ve Štěpánově na Olomoucku bylo v pondělí svědkem slavnostního předání 41 nových automobilů TATRA FORCE 8×8 do stavu Armády České republiky. Automobilka TATRA TRUCKS vozy předala přesně podle časového plánu, a potvrdila tak, že je spolehlivým partnerem AČR.

Ministr obrany Martin Stropnický symbolicky převzal klíče od tatrovek z rukou zástupců TATRA TRUCKS a holdingu CZECHOSLOVAK GROUP, včetně spolumajitele kopřivnické automobilky Jaroslava Strnada a jejího ředitele pro klíčové zákazníky Davida Pipala. „Vzhledem k aktuální bezpečnostní situaci je důležitá podpora domácího obranného průmyslu. Výrobní schopnosti na vlastním území mají pro stát strategický význam, a to ať už v podobě vlastních státních podniků, nebo prověřených komerčních dodavatelů,“ uvedl Martin Stropnický během předávacího aktu.

Vozy budou primárně sloužit k přepravě těžkých minometů vz. 82 PRAM-L ráže 120 mm

Čtyřnápravové vozy TATRA FORCE vybavené pancéřovanou čtyřdveřovou kabinou budou primárně sloužit k přepravě těžkých minometů vz. 82 PRAM-L ráže 120 mm, v této roli nahradí letité a morálně i technicky zastaralé automobily Praga V3S. Minomet PRAM-L je u nových vozidel TATRA FORCE převážen na korbě společně se zásobou munice, k manipulaci s ním i municí slouží hydraulická rampa na zádi vozu. Minomet však může být přepravován i ve vleku za vozidlem na speciálním podvozku.

Nové tatry budou působit především u 4. brigády rychlého nasazení se sídlem v Žatci, 7. mechanizované brigády z Hranic i ve výcvikovém centru AČR ve Vyškově. „Jsme velmi rádi, že spolupráce armády a naší automobilky úspěšně pokračuje. Jsem si také jist, že se vojáci rychle přesvědčí, že udělali dobré rozhodnutí, když zvolili právě dnes předávané tatry. Pro nás je to navíc velmi důležitá reference při jednáních se zahraničními zákazníky. Vždy je totiž zajímá, jak se naše automobily osvědčují v domácí armádě,“ řekl David Pipal.

Celkem plánuje AČR letos odebrat 112 nákladních automobilů TATRA různých typů. Na konci minulého roku TATRA TRUCKS armádě předala s několikaměsíčním předstihem 26 kusů vozidel TATRA TACTIC v provedení valník na podvozku 6×6 se zadní zvedací rampou pro přepravu výzbroje i materiálu. Koncem letošního března pak následovala dodávka 18 nových vozidel TATRA FORCE určených pro přepravu vojáků nebo nejrůznějších nákladů po zpevněných komunikacích i v těžkém terénu. Česká armáda v současnosti používá přes 3 tisíc vozů TATRA v různých modifikacích.

Související články

Armáda ČR nakoupí obrněná vozidla TITUS na podvozku TATRA
Armáda ČR nakoupí obrněná vozidla TITUS na podvozku TATRA

Vláda České republiky v pondělí 24. 7. 2017 schválila zakázku na pořízení obrněných vozidel TITUS pro potřeby ozbrojených sil. Armáda České republiky tak do své výzbroje postupně získá na šest desítek těchto vozidel ve třech provedeních.

TATRA zvýšila tržby, zisk, výrobu i počty zaměstnanců v roce 2016
TATRA zvýšila tržby, zisk, výrobu i počty zaměstnanců v roce 2016

TATRA TRUCKS zvýšila v roce 2016 meziročně tržby o 22 procent na 5,4 miliardy Kč, zisk stoupl meziročně o 15 procent na 482 miliónů Kč. Zvýšil se i počet zaměstnanců, a to ze 1.462 na 1.658. V roce 2016 TATRA též poprvé od roku 2008 překonala symbolickou hranici 1.000 vyrobených vozidel, když vyrobila celkem 1.326 automobilů.

Ministryně Karla Šlechtová navštívila Tatru
Ministryně Karla Šlechtová navštívila Tatru

V pátek 23. června 2017 zavítala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová do automobilky TATRA TRUCKS u příležitosti schválení dotací na výstavbu projektu Muzeum automobilů Tatra. Karla Šlechtová si v areálu Tatry prohlédla historický objekt bývalé slévárny, ve kterém bude v roce 2020 nové muzeum umístěno.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!