Ministryně Karla Šlechtová navštívila Tatru

27 června 2017, 12:57

V pátek 23. června 2017 zavítala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová do automobilky TATRA TRUCKS u příležitosti schválení dotací na výstavbu projektu Muzeum automobilů Tatra. Karla Šlechtová si v areálu Tatry prohlédla historický objekt bývalé slévárny, ve kterém bude v roce 2020 nové muzeum umístěno.

Kopřivnickou Tatru navštívila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová
Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová si prohlédla místo, kde vznikne nové muzeum.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová navštívila společnost TATRA TRUCKS v doprovodu hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka. Setkala se s generálním ředitelem automobilky Radkem Strouhalem, jenž hosty provedl areálem budov bývalé slévárny. „Kopřivnice se stane vyhledávaným turistickým cílem. Bude jediným městem v republice, kde budou provozována hned dvě velká automobilová muzea. Jsem ráda, že ministerstvo pro místní rozvoj pod mým vedením mohlo přispět k tomu, aby se tento výjimečný projekt realizoval,“ řekla k projektu ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Po prohlídce areálu bývalé slévárny a několika budoucích exponátů muzea Radek Strouhal ministryni Šlechtové a hejtmanu Vondrákovi představil při prezentaci na tatrováckém polygonu zamýšlenou podobu muzea i plán rekonstrukce historického motorového vlaku Slovenská strela.

Projekt výstavby nového muzea byl zahájen v loňském roce žádostí o dotaci, která je momentálně již schválená. Nové muzeum vznikne jako pobočka Muzea Novojičínska a bude ho provozovat Moravskoslezský kraj. Tomu automobilka pro daný účel darovala pozemek s halou bývalé slévárny, navíc také umožní využití přilehlých ploch. Předpokládané náklady na výstavbu muzea jsou vyčísleny na 123 mil. Kč, přičemž 85 procent bude financováno z evropských dotací.

„Velice rád bych poděkoval Ministerstvu pro místní rozvoj, paní ministryni Šlechtové i Moravskoslezskému kraji za spolupráci na projektu nového muzea. Za Tatru se zavazuji, že splní cíl projektu, podpořit turistický ruch v Moravskoslezském kraji a vytvořit jedinečné muzeum nejstaršího výrobce vozidel na světě,“ řekl Radek Strouhal, generální ředitel.

Při sestavování expozice nového muzea TATRA TRUCKS počítá s těsnou spoluprací a koordinací se stávajícím Technickým muzeem Tatra. „Nové muzeum se bude oproti tomu stávajícímu více zaměřovat na užitkové automobily a bude tak mít větší vazbu i na současnou produkci automobilky,“ dodává k součinnosti nového muzea a stávajícího Technického muzea Radek Strouhal.

Vedle projektu nového muzea má TATRA TRUCKS zažádáno o dotaci na projekt rekonstrukce motorového vlaku Slovenská strela, který je momentálně ve fázi posuzování. Rozhodnutí o podpoře automobilka očekává do října letošního roku. Projekt zahrnuje revitalizaci motorového vozu Slovenské strely jako národní kulturní památky a výstavbu depozitáře pro tento vůz, který bude umístěn před budovou nového muzea. Posláním obou projektů je prohloubení péče o technické památky spjaté s automobilkou TATRA TRUCKS.

Související články

TRANSPORT SHOW 2017
TRANSPORT SHOW 2017

15. června 2017 se v Kopřivnici konal tradiční veletrh a výstava dopravní techniky a služeb pro silniční dopravce -TRANSPORT SHOW – TRUCK & BUS 2017. Z této akce Vám přinášíme krátkou fotoreportáž.

TATRA VETERAN RALLYE 2017 vyvrcholí v Kopřivnici
TATRA VETERAN RALLYE 2017 vyvrcholí v Kopřivnici

Společnost TATRA TRUCKS je hlavním partnerem TATRA VETERAN RALLYE 2017, která se koná u příležitosti oslav 120. výročí od zahájení výroby automobilů v Kopřivnici a vyvrcholí 24. června 2017 od 10 hodin na polygonu automobilky. Na této akci bude k vidění více než 150 historických osobních i nákladních vozidel Tatra včetně NW PRÄSIDENT, prvního automobilu […]

Renovace T 815 VE 6×6 „Ostrý-II“ úspěšně dokončena
Renovace T 815 VE 6×6 „Ostrý-II“ úspěšně dokončena

Po 270 dnech renovačních prací byl dnes, 8. června 2017, představen zástupcům médií kompletně zrenovovaný soutěžní vůz TATRA 815 VE 6×6 „Ostrý-II“ (1985/1986). Ten se projel po tatrováckém polygonu i s původní posádkou.

TATRA PHOENIX v edici PRÄSIDENT se představí s nástavbou pro lesní práce
TATRA PHOENIX v edici PRÄSIDENT se představí s nástavbou pro lesní práce

Nákladní automobil TATRA PHOENIX Euro 6 v limitované edici PRÄSIDENT s nástavbou pro odvoz dřeva se ve dnech od 7. do 10. června 2017 představí na veletrhu Elmia Wood 2017 ve Švédsku.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!