Na vývoj konvojů digitálně propojených kamionů DB Schenker půjdou 2 miliony eur

25 července 2017, 12:28

Společnosti DB Schenker, MAN a Hochschule Fresenius obdrží prostředky od Spolkového ministerstva dopravy a digitální infastruktury (BMVI) na projekt tzv. platooningu, tedy seskupování autonomně řízených a digitálně navzájem propojených kamionů.  Na vývoj konvojů digitálně propojených kamionů DB Schenker půjdou bezmála 2 miliony eur

Princip platooningu stojí na elektronickém komunikačním systému, který v silničním provozu propojuje dvě a více nákladních vozidel a umožňuje jim jet za sebou v těsném závěs. Hlavním přínosem konvojů je jízda ve větrném stínu, která kromě emisí CO2 sníží také spotřebu paliva až o deset procent. Do budoucna je pak možné uvažovat o autonomním řízení kamionů bez nutnosti aktivního zapojení řidičů.

Partneři projektu chtějí s využitím technologií vyvinout nové způsoby, jak celý logistický proces zoptimalizovat. Nyní budou několik měsíců testovat kamionový konvoj na zkušebním úseku německé dálnice A9, aby vyhodnotili jeho udržitelnost, praktické využití a bezpečnost v rámci scénářů, které mohou nastat v běžném dopravním provozu. Stejně tak důležité bude prověřit zapojení do logistických procesů DB Schenker. Tato fáze bude rovněž sledovat vlivy nových technologií na profesi řidiče kamionu.

společnosti DB Schenker, MAN a Hochschule Fresenius obdrží prostředky od německého ministerstva dopravy na projekt tzv. platooningu, tedy seskupování autonomně řízených a digitálně navzájem propojených kamionůNěmecko lídrem autonomního a propojeného řízení

„Automatizované a vzájemně propojené řízení se brzy stane realitou. Projekt platooningu přenese tuto technologii z laboratoří na silnice,“ slibuje Alexander Dobrindt, spolkový ministr dopravy a digitální infrastruktury a dodává: „Špičkové kamiony udrží bezpečné rozestupy, protože spolu budou vzájemně komunikovat. Provoz tak bude daleko plynulejší a bezpečnější, zvýší se také kapacita silnic a komfort řidičů v kabině. To sníží jak zátěž na řidiče, tak na životní prostředí. Tímto projektem DB Schenker rozšiřuje své portfolio moderních logistických služeb. Ministerstvo bude financovat inovativní výzkumné projekty celkovou sumou 100 milionů eur. S rozvojem a testováním propojených kamionů spouštíme novou etapu na našem digitálním testovacím úseku dálnice A9. Díky této finanční podpoře chceme z Německa udělat lídra autonomního a propojeného řízení.“

DB Schenker je průkopníkem platooningu

„Jsme nadšení z rozhodnutí Spolkového ministerstva financovat náš projekt. DB Schenker je společně s partnery průkopníkem technologie platooningu kamionů na německém trhu. Díky brzkému a důkladnému testování v podmínkách skutečného provozu budeme posilovat naši roli lídra digitalizace. Tento projekt potvrzuje naše vysoké standardy a ambice být hnací silou digitalizace logistických procesů pro naše zákazníky,“ říká Jochen Thewes, generální ředitel DB Schenker.

Celková suma bude rozdělena mezi partnery projektu podle jejich rozpočtových potřeb. Celý projekt bude koordinovat DB Schenker. Na počátku roku 2018 proběhnou první zkoušky na digitálním testovacím úseku dálnice A9 mezi logistickými sklady DB Schenker v Mnichově a Norimberku. MAN pro tyto zkoušky připraví moderní testovací vozidla.

„Těší nás, že jsme získali financování, které společnosti MAN a jejím partnerům umožní po dobu několika měsíců poprvé testovat praktické využití platooningu kamionů v každodenním provozu s profesionálními řidiči,“ říká Joachim Drees, generální ředitel společnosti MAN.

Co udělají technologie s psychikou řidičů?

Vysoká škola Hochschule Fresenius zkoumá vliv nových technologií na řidiče v konvoji se zaměřením na neuropsychologické a psychosociální dopady. „Od počátku je potřeba mít na paměti ty, kterých se tento pokrok bude týkat nejvíce,“ říká profesor Dr. Christian T. Haas, ředitel Institutu pro komplexní zdravotnický výzkum na Hochschule Fresenius a pokračuje: „Naše poznatky získané z analýzy vlivů propojení člověka a moderního kamionu do budoucna ovlivní vývoj této technologie a tím i podobu pracovního prostředí.“

V úvodní fázi testování budou kamiony jezdit prázdné, budou se analyzovat jejich jízdní vlastnosti v běžném provozu a současně se na nich budou školit řidiči. Během roku 2018 by už měly být každý den vypraveny až tři plně naložené konvoje.

Související články

Železniční přeprava začíná konkurovat námořní a silniční přepravě
Železniční přeprava začíná konkurovat námořní a silniční přepravě

Největší dopravce v nákladní železniční dopravě společnost DB Schenker zaznamenává rapidní růst železniční dopravy. Ta začíná být stejně tak flexibilní jako silniční.

DB Schenker staví obří ostrovní logistické centrum pro Mercedes Benz
DB Schenker staví obří ostrovní logistické centrum pro Mercedes Benz

Logistická společnost DB Schenker a provozovatel přístavu Duisburger Hafen AG položili základní kámen logistického centra v přístavu v německém Duisburgu. V hale o rozloze 100.000 m2 plánuje konsolidovat, balit a rozesílat komponenty pro celosvětovou výrobu dodávek Mercedes Benz.

DB Schenker zkracuje doručování zásilek díky zjednodušeným celním postupům
DB Schenker zkracuje doručování zásilek díky zjednodušeným celním postupům

Méně administrativy a záruka rychlého celního odbavení – to jsou hlavní důvody, které vedou zákazníky k tomu, aby agendu celní problematiky svěřili specialistům z DB Schenker. Ta nyní úspěšně obhájila odbornou celní certifikaci AEO F. Zákazníci tak mají i nadále záruku přednostního, rychlého a jednoduchého odbavení svých zásilek.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!