Renovace T 815 VE 6×6 „Ostrý-II“ úspěšně dokončena

13 června 2017, 16:04

Po 270 dnech renovačních prací byl dnes, 8. června 2017, představen zástupcům médií kompletně zrenovovaný soutěžní vůz TATRA 815 VE 6×6 „Ostrý-II“ (1985/1986). Ten se projel po tatrováckém polygonu i s původní posádkou.

Historie automobilky, ať z ní vyjížděla vozidla pod značkou NW nebo TATRA, sahá hluboko do minulosti. Až téměř k samotným počátkům vzniku a vývoje vozidel se spalovacími motory. Proto i její současní vlastníci hodlají zachovávat fyzické důkazy schopnosti jejích konstruktérů a fortelu jejích dělníků.

Dakarský speciál TATRA 815 VE 6×6 „Ostrý-II“ je krásnou ukázkou úspěšné produkce naší automobilky,“ komentuje představení renovovaného vozu st. čísla 635 spolumajitel společnosti TATRA TRUCKS Jaroslav Strnad.

„Uchovávat tradice a postarat se o prezentaci své historie, to jsou úkoly, jichž by se měla zhostit každá úspěšná, nejen strojírenská, společnost. Je to její povinnost k sobě samé, svým pracujícím, regionu, kde sídlí, a především k mladým, nastupujícím generacím,“ říká spolumajitel společnosti TATRA TRUCKS René Matera.

Plně funkční vozidlo, ve stejném technickém stavu jako před více než třiceti léty, kdy vyrazilo s posádkou Zdeněk Kahánek, Josef Kalina a Miroslav Gumulec k první účasti tatrováckého týmu na pověstné rallye Paříž-Dakar 1986, představil novinářům a hostům místopředseda představenstva a technický ředitel společnosti TATRA TRUCKS Radomír Smolka. Mezi přítomnými na slavnostním předvedení nechyběl konstruktér celé řady nákladních vozidel TATRA včetně tohoto speciálu Jaroslav Krpec, původní posádka vozu a několik desítek spolupracovníků, techniků a dělníků, kteří se na rekonstrukci vozu se startovním číslem 635 přímo podíleli.

„Převzetím vozu TATRA 815 VE 6×6 „Ostrý-II“ do majetku společnosti TATRA TRUCKS, dvanáctého září loňského roku, prakticky odstartovala náročná kompletní renovace význačného sbírkového vozu. Devět měsíců rozdělených na třetiny přineslo a znamenalo celou řadu rutinních prací, ale také hledání původních pracovních a technologických postupů. Díky nadšení a zodpovědné práci zaměstnanců jak externích odborných dodavatelů, tak především našeho technického úseku, zkušebny a prototypové dílny jsme dokázali dostat chloubu tatrováckého soutěžení do originální, původní technické kondice,“ říká místopředseda představenstva společnosti TATRA TRUCKS Radomír Smolka.

Při renovaci vozidla se dodržovali původní, originální výrobní a pracovní postupy. Jednotlivé součásti vozu byly repasovány dle dobových zvyklostí a finalizovány v originálním provedení včetně konečného nátěru. Některé části vozidla, především kabina a karosářské drobnosti, bylo třeba doslova zrekonstruovat. Nástavba byla vyrobena zcela znovu včetně konstrukční dokumentace, stejně tak unikátní „šlapadla“, z nichž se dochovaly originální páky.

„Děkuji všem, kteří se podíleli na renovaci vozu TATRA 815 VE 6×6 „Ostrý-II“. Dneškem jsme pozvedli část historie, část naší tradice. Dokázali jsme zachránit a zachovat pro další generace, naše následovníky, výsledky práce, na níž jsme právem hrdi. Věřím, že všichni pociťujeme stejnou radost, k ní vám blahopřeji,“ doplňuje ke slavnostnímu dni Radomír Smolka.

Související články

TATRA PHOENIX v edici PRÄSIDENT se představí s nástavbou pro lesní práce
TATRA PHOENIX v edici PRÄSIDENT se představí s nástavbou pro lesní práce

Nákladní automobil TATRA PHOENIX Euro 6 v limitované edici PRÄSIDENT s nástavbou pro odvoz dřeva se ve dnech od 7. do 10. června 2017 představí na veletrhu Elmia Wood 2017 ve Švédsku.

Limitovaná edice hodinek PRIM Präsident
Limitovaná edice hodinek PRIM Präsident

TATRA TRUCKS společně s ELTON hodinářská představuje limitovanou edici hodinek PRIM Präsident. Hodinky odkazují na legendární vůz, který se v Kopřivnici začal vyrábět před 120 lety.

Tatra dále navyšuje výrobu a nabírá nové zaměstnance
Tatra dále navyšuje výrobu a nabírá nové zaměstnance

V roce 2016 vyrobila společnost TATRA TRUCKS 1.326 nákladních automobilů. Pro letošní rok byl výrobní cíl opět navýšen a k jeho dosažení potřebuje kopřivnická automobilka doplnit stav zaměstnanců. Aktuálně shání až sto čerstvých posil, převážně do dělnických profesí. 

TATRA PHOENIX Euro 6 PRÄSIDENT
TATRA PHOENIX Euro 6 PRÄSIDENT

Společnost TATRA TRUCKS si letos připomíná 120 let od výroby prvního automobilu se spalovacím motorem v Kopřivnici. Na legendární NW Präsident odkazuje limitovanou edicí vozidel TATRA PHOENIX Euro 6 PRÄSIDENT.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!