Za 10 let bude na trhu k dodání již jen 24% chladiva R134a

10 května 2017, 17:09

Dne 1. ledna 2015 vstoupilo v platnost nové nařízení o F-plynech, jehož cílem je snížit používání fluorovaných skleníkových plynů v EU. Toto nařízení se rovněž vztahuje na chladivo R134a používané v klimatizačních zařízeních vozidel. V tomto nařízení byly definovány konkrétní hodnoty omezování používání chladiva. V průběhu příštích 10 let bude na trhu dostupných již jen 24 % „starého“ chladiva.

Mezitím již začali někteří výrobci automobilů přecházet na alternativní chladiva. Někteří výrobci tak již používají chladivo R1234yf nebo alternativně CO₂. To se do velké míry týká všech vozidel do 3,5 t. Pro klimatizační zařízení nákladních vozidel dosud žádná regulace neexistuje.

Nedávno zahájila společnost Carrier Transicold společně s obchodní společností Netto několikaletý pilotní projekt a jako první podnik v Německu do svého vozového parku zařadila nákladní vozidlo s nově vyvinutým chladicím agregátem s náplní CO₂. Chladicí agregát plněný oxidem uhličitým představuje alternativu šetrnou k životnímu prostředí. Má velmi malý Global Warming Point (GWP) o hodnotě 1. V porovnání s ním má R404a hodnotu GWP 3.922. Je tedy považován za chladivo s neutrálním účinkem na klima, které není agresivní vůči ozonové vrstvě.

Související články

Specializované výrobky společnosti EUROPART: Výfuková technika
Specializované výrobky společnosti EUROPART: Výfuková technika

Kvůli emisním normám a politickým opatřením, jakými jsou zákazy vjezdu, ekologické zóny či mýto na dálkových silnicích, je téma výfukové techniky mimořádně aktuální. Specializovaná produktová brožura „Výfuková technika“ od společnosti EUROPART přináší servisním dílnám potřebné informace a nabízí jim mnoho praktických rad a tipů k údržbě a aktuální souhrn informací.

Další schválení výrobce pro oleje EUROPART
Další schválení výrobce pro oleje EUROPART

Motorový olej EUROPART NFZ 5W-30 je k dostání s následujícími schváleními výrobce: schválení výrobce pro MAN (M 3271-1 a prodloužení M 3477). Motorové, převodové a hydraulické oleje značky EUROPART již obdržely schválení výrobce od značek Mercedes-Benz, MAN, Renault Trucks, ZF Mack a Volvo.  Zákazníci se tak mohou spolehnout, že motorové oleje EUROPART jsou tím správným produktem […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!