10 nových elektrobusů jezdí v Třinci

20 března 2017, 15:13

Třinec slavnostně pokřtil 10 nových elektrobusů pro městskou hromadnou dopravu. Stal se tak lídrem městské elektromobility v Česku – nikde jinde tak početnou flotilu nemají.

Slavnostní křest proběhl 9. března 2017 jako součást Dne elektromobility, při němž lidé mohli obdivovat také elektromobily a elektrovozítka různých výrobců a některé si i vyzkoušet. Akce proběhla u Werk Arény v Třinci za účasti významných hostů i veřejnosti.

„Čistá doprava je jednou z priorit našeho konceptu chytrého města. Doprava se v našem městě významně podílí na prašnosti a kvalitě ovzduší a každý krok, který učiníme pro zlepšení ovzduší, je důležitý. Vytváříme vhodné podmínky pro železniční dopravu, podporujeme cyklodopravu a v současné době věnujeme velkou pozornost elektromobilitě. V Třinci se o elektromobilitě nejen mluví, ale už máme konkrétní výsledky,“ uvedla starostka Třince Věra Palkovská s tím, že v podpoře elektromobility bude Třinec pokračovat i nadále formou osvěty, ale i podporou individuální elektromobility.

Nové elektrobusy, které jezdí na třineckých linkách MHD od 10. března, jsou jednoduše k rozeznání od jiných vozidel. „Naše třinecké elektrobusy poznáte lehce – nesmrdí, nejsou slyšet a nemají hrb,“ podotkla starostka Třince.

Nové dvanáctimetrové elektrobusy Škoda Perun provozuje společnost Arriva, která se tak stala největším provozovatelem elektrobusů v Česku. Kromě deseti nových elektrobusů pro Třinec provozuje dva v Praze a další dva v Krnově a jeho okolí.

Elektrobusy mají kapacitu 75 cestujících, disponují výkonnou klimatizací, jsou nízkopodlažní a jsou vybaveny nástupní plošinou pro vozíčkáře. „Teď v první fázi nasadíme elektrobusy především na linky číslo 701 až 708. Chceme, aby se co nejvíce vyskytovaly v centru města a na třineckých páteřních linkách,“ říká ředitelka Arrivy Morava Pavla Struhalová. „Na jedno nabití ujedou v praxi 110 – 130 kilometrů, záleží však na charakteru a profilu trasy, na které se pohybují. Nabíjet je budeme vždy přes noc, v depu máme instalováno 10 nabíječek. Vozy se nabíjí maximálně pět hodin.“

Dne elektromobility se kromě zmíněných zúčastnili také ministr financí Andrej Babiš, ministr životního prostředí Richard Brabec, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, generální ředitel společnosti Arriva Transport Česká Republika Daniel Adamka, ředitelka společnosti Arriva Morava Pavla Struhalová a generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

„Na severní Moravě se k zátěži z dopravy přidává velkou měrou navíc ještě průmysl a znečištění z domácího vytápění. Právě města a obce hrají klíčovou roli v regulaci dopravy a při zavádění opatření, které sníží její emise, ať už v hromadné dopravě či využitím alternativních pohonů u vozidel v městských službách. Jejich aktivita v této oblasti je nesmírně důležitá a město Třinec patří určitě mezi ty velmi aktivní,“ uvedl k tématu ministr životního prostředí Richard Brabec.

Jako součást Dne elektromobility proběhla také odborná konference na stejné téma za účasti hostů z ministerstev, měst a obcí a firem z regionu.

Na přehlídce elektromobilů si lidé během odpoledne prohlédli například modely Tesla, BMW nebo SCX, služební elektromobily města Třince, Moravskoslezského kraje a společnosti ČEZ. Odzkoušeli si také kola, skútry nebo koloběžky poháněné elektřinou.

Akci Den elektromobility uspořádalo město Třinec ve spolupráci s Regionální radou rozvoje a spolupráce se sídlem v Třinci a partnery – Moravskoslezským krajem, společnostmi Arriva Morava a ČEZ ESCO.

Související články

Pražské bezplatné elektrobusy využilo více než půl milionu cestujících
Pražské bezplatné elektrobusy využilo více než půl milionu cestujících

České elektrobusy značky SOR svezly za rok svého působení na trase pravidelné linky BB1  a BB2 již více než 600 tisíc pasažérů. Linky spojují multifunkční areál BB Centrum se stanicí metra Budějovická a od února loňského roku najely elektrobusy přes 40 tisíc kilometrů.

Arriva Expressy vyrazily na nové moravské linky
Arriva Expressy vyrazily na nové moravské linky

V pondělí 3. října se poprvé rozjedou moderní Arriva Expressy na dvou nových autobusových linkách. Jedna spojí Olomouc s Brnem přes Prostějov za 70 minut a 69 korun, druhá Přerov s Brnem přes Kroměříž za 75 minut a 79 korun. Arriva tak poprvé vstupuje s moderními, rychlými a také levnými dálkovými autobusy pod značkou Arriva Express na Moravu.

Arriva posiluje komunikační tým
Arriva posiluje komunikační tým

Největší autobusový dopravce v Česku mění mluvčího. Nově bude tuto pozici zastávat Nikola Šeligová, která střídá Iva Novotného. Ten se bude od teď věnovat už pouze manažerským úkolům v rámci skupiny Arriva ve střední a východní Evropě.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!