Tatra chce postavit nové muzeum a zachovat i to stávající

19 října 2016, 8:33

Akcionáři společnosti TATRA TRUCKS podporují myšlenku vybudování nového muzea Tatry při zachování stávajícího Technického muzea v Kopřivnici.

Chtějí to udělat tak, aby se jejich expozice synergicky doplňovaly, posílily tradice nejstarší automobilky ve střední Evropě a zvýšily atraktivitu Kopřivnice jako turistického cíle. „Podporujeme myšlenku, aby v Kopřivnici byla dvě muzea Tatry. Každé se specifickým zaměřením,“uvádí akcionář TATRA TRUCKS a majitel holdingu PROMET GROUP René Matera.

Zástupci společnosti TATRA TRUCKS, Moravskoslezského kraje, Muzea Novojičínska, Města Kopřivnice a Národního technického muzea Tatra chce postavit nové muzeum a zachovat i to stávající (zdroj: Technické museum Tatra)podepsali nedávno Memorandum o spolupráci při ochraně a popularizaci technických památek a industriální historie Moravskoslezského regionu. Memorandum potvrzuje i záměr, aby vedle sebe existovala dvě muzea s expozicí Tatry. „Zde nejde jenom o Tatru. Ale také o rozvoj turistického ruchu v Moravskoslezském kraji díky jeho bohaté průmyslové historii,“ dodává René Matera.
Memorandum vítá i starosta Kopřivnice Miroslav Kopečný, který za město memorandum podepsal. „Kopřivnice je hrdá na to, že je sídlem jedné z nejstarších světových automobilek. Muzejní expozice, které v zásadě mapuje historii automobilismu od konce 19. století, dělá z našeho města atraktivní turistický cíl i v mezinárodním měřítku,“ uvádí kopřivnický starosta.
Existence dvou velkých expozic vedle sebe

Tuto situaci umožňuje velké množství tatrováckých veteránů, které jsou k dispozici díky investicím akcionářů do získání nových exponátů i celých soukromých sbírek. Radek Strouhal, místopředseda představenstva TATRA TRUCKS a ekonomický ředitel podniku, uvádí: „V roce 2015 jsme investovali do odkoupení velké soukromé sbírky pana Jiřího Hlacha, Tatra chce postavit nové muzeum a zachovat i to stávající (zdroj: Technické museum Tatra)kterí obsahuje 63 vozidel, z toho 45 Tater. Dalším cenným úlovkem je TATRA 815 6×6 VE ‚Ostrý-II‘, speciál pro Dakar z roku 1986. Ten jsme získali od soukromého majitele výměnou za novou Tatru Phoenix.“ Vzhledem k naplněné kapacitě stávajícího Technického muzea v Kopřivnici v současnosti není kde tyto cenné exponáty vystavit.

Realizace projektu nového muzea Tatry je závislá na financování prostřednictvím dotace z Evropských fondů. O tu požádal Moravskoslezský kraj. Informace, zda žádost o dotaci uspěla, by měla být známa začátkem roku 2017.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!