MAN získal ocenění Truck Innovation Award 2025

25 září 2024, 11:00

Nákladní vůz MAN hTGX s vodíkovým spalovacím motorem získal ocenění Truck Innovation Award 2025. Trofej za inovativní technologii převzal Dr. Frederik Zohm, člen představenstva společnosti MAN Truck & Bus zodpovědný za výzkum a vývoj.

MAN získal ocenění Truck Innovation Award 2025

„Cena od poroty IToY nás mimořádně těší. Truckem MAN hTGX s vodíkovým spalovacím motorem doplňujeme naše portfolio produktů s nulovými emisemi nabídkou pro speciální trhy a využití pro těžké transporty. Jelikož hTGX je klasifikován jako vozidlo s nulovými emisemi, významně přispívá k dekarbonizaci silniční nákladní dopravy,“ vysvětluje Dr. Frederik Zohm.

Společnost MAN Truck & Bus získala Truck Innovation Award již potřetí. Loni byl mnichovský výrobce užitkových vozidel oceněn za své výzkumné a vývojové projekty v oblasti autonomního řízení ANITA a ATLAS-L4. A roku 2018, kdy mělo toto ocenění premiéru, porota prohlásila za vítěze automatizovaný truck MAN TGM vyvinutý pro ochranu vozidel, která pracují v odstavných pruzích na dálnicích.

Během testů v rakouském Saalfeldenu členové jury International Truck of the Year chválili výkon i jízdní vlastnosti tahače MAN hTGX, které jsou srovnatelné s dieselovým truckem. Vůz se šestiválcovým řadovým 16,8litrovým vodíkovým motorem MAN H4576 se zjednodušeným systémem dodatečné úpravy výfukových plynů má dojezd kolem 600 kilometrů. Při kapacitě nádrže 56 kg trvá natankování vodíkem stlačeným na 700 barů necelých 15 minut.

Zpočátku je naplánována produkce malé, asi 200kusové série, která bude dodána zákazníkům v Německu, Nizozemsku, Norsku, na Islandu a ve vybraných zemích mimo Evropu již v roce 2025. MAN hTGX nabízí pohon s nulovými emisemi pro speciální využití, například v segmentu těžké dopravy, jako jsou stavební práce, přeprava cisteren nebo transport dřeva. Model hTGX může být také ekologickou alternativou k nákladním vozidlům s bateriovým elektrickým pohonem pro oblasti bez dostatečné nabíjecí infrastruktury nebo pro trhy, na kterých je již dostupný dostatek vodíku.

MAN hTGX bude k dispozici v konfiguracích 6×2 a 6×4, které umožňují velké užitečné zatížení. Vodíkový spalovací motor H45 generuje výkon 383 kW (520 k) a maximální točivý moment 2500 Nm v rozsahu otáček 900 – 1300 min-1. Vychází z osvědčeného dieselového typu D38 a bude jej produkovat závod na výrobu motorů a baterií v Norimberku.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!