Sankce za převoz nelegálních přistěhovalců do Spojeného království

4 září 2024, 13:19

Problém převozu nelegálních přistěhovalců je v Evropě stále častější. Ne každý si však uvědomuje, že ve Spojeném království je tato praxe trestána přísným finančním postihem. Prověřujeme výši pokut za převoz nelegálních přistěhovalců do Spojeného království a uvádíme nejdůležitější informace k tomuto tématu.

Brutalita maďarského řidiče, který na tomto videu vyhání 17 migrantek ze svého návěsu pomocí upínacího popruhu, vás možná šokuje. Počet lidí, kteří chtějí nelegálně překročit evropské hranice, bohužel narůstá a mnozí z nich se za tímto účelem rozhodnou vloupat do návěsu, což řidiči většinou zjistí až po činu. Při vstupu do Velké Británie to může mít za následek vysokou pokutu.

foto: ITD

Od kdy platí nové sankce ve Spojeném království?

Od února 2023 ve Spojeném království platí nové tresty za dovoz nelegálních přistěhovalců. Největší změnou oproti předchozím pravidlům je uložení pokuty také za nedostatečné zabezpečení vozidla. V důsledku toho můžete dostat pokutu jak za zcela nevědomou přepravu osob, které se vloupaly do návěsu, tak i v případě, že imigranti ve vozidle nalezeni nejsou.

Článek 31A zákona o přistěhovalectví a azylu z roku 1999 stanoví, že pokuty tohoto druhu může obdržet osoba odpovědná za nezajištění nákladního vozidla. Výklad Spojeného království se týká vlastníků, nájemců a řidičů návěsů a vlastníků, nájemců a provozovatelů samostatných přívěsů.

Pokuta až 350 000 Kč za převoz migrantů

Právní předpisy Spojeného království definují pokutu za nezajištění vozidla následovně:

  • Pokud pachatel nebyl v posledních pěti letech za tento přestupek odsouzen, je stanovena pokuta ve výši 1.500 liber (cca 45.000 Kč),
  • 3.000 liber (90.000 Kč), pokud byl pachatel za tento trestný čin v posledních pěti letech odsouzen,
  • 6.000 liber (180.000 Kč) v případě dvou opakovaných trestných činů během pěti let.

Je však třeba vědět, že pokuta se ukládá zvlášť všem osobám, které jsou za incident odpovědné. Celková pokuta pro řidiče, majitele firmy, pronajímatele přívěsu atd. může činit maximálně 12.000 liber, tedy zhruba 350.000 Kč.

Co ovlivňuje výši pokuty?

Právní předpisy Spojeného království umožňují snížit pokutu na polovinu, pokud se potrestaná osoba účastní systému akreditace občanskoprávních sankcí. Další snížení pokuty o 50 % je možné pro osobu, která jednala v souladu s předpisy, ale není řidičem a nebyla přítomna během nelegální přepravy.

Zajímavé je, že pokud je řidič ve smluvním vztahu s nájemcem vozidla, vzniká solidární odpovědnost, což v praxi znamená, že pokud řidič pokutu nezaplatí, bude vymáhána po jeho zaměstnavateli. A to bez ohledu na to, zda byl potrestán i on.

Snížení pokuty

Proti uložené pokutě se lze odvolat po celou zbývající dobu jejího trvání. Nařízení umožňují státnímu tajemníkovi snížit zbývající pokutu na základě příjmů pokutovaných osob. Fyzická osoba proto musí doložit všechny své příjmy za tři měsíce před incidentem.

Společnosti si mohou snížit finanční pokutu o:

  • 75 % – mikropodnikatelé s obratem nižším než 2 miliony EUR a do 10 zaměstnanců,
  • 50 % – malé společnosti,, tj. společnosti s obratem do 10 milionů EUR a méně než 50 zaměstnanci,
  • 25 % – střední podniky, tj. podniky do 250 zaměstnanců a s obratem do 50 milionů eur.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!