Toto bude potřeba, aby elektrické nákladní vozy mohly jezdit na mezinárodních trasách. Získá si nová technologie oblibu?

20 srpna 2024, 15:19

Elektrifikace místní silniční dopravy získává na popularitě každým měsícem a stále více společností investuje do malých flotil elektrických nákladních vozidel. Přesto málokdo věří v šanci elektrifikace dálkové dopravy. Urychlí nová technologie společnosti Samsung elektrifikaci silniční dopravy?

foto: unsplash.com

Bude dálková přeprava elektrickými kamiony brzy jednodušší?

Na veletrhu SNE Battery Day 2024 v Soulu představila společnost Samsung svou nejnovější technologii baterií pro elektromobily. Průlomem v představené technologii je tzv. hustota energie. Nejnovější baterie nabízejí díky pevnému elektrolytu kapacitu 500 Wh/kg. Pro srovnání, současné lithium-iontové baterie nabízejí přibližně 270 Wh/kg. Kromě toho bude nabíjení baterií s pevným elektrolytem mnohem rychlejší, u osobních automobilů prý do devíti minut nabíjení z 10 na 80 %. Výrobce rovněž ujišťuje, že odstranění kapalného elektrolytu také zvyšuje bezpečnost bateriových článků. Jak se ukazuje, baterie s technologií představenou společností Samsung jsou mnohem odolnější vůči výbuchům a požárům.

Společnost Stellantis v současné době plánuje zavedení této technologie do svých vozidel a probíhají jednání s dalšími výrobci. Žádný výrobce nákladních vozidel zatím neprojevil přání tuto technologii do svých vozidel implementovat. Pokud se však podaří zdvojnásobit dojezd a zrychlit proces dobíjení při zachování současné hmotnosti, stane se elektrická dálková doprava životaschopnou vizí budoucnosti.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!