ZF rozšiřuje své portfolio řízení pohybu vozidel cubiX na užitková vozidla

10 července 2024, 12:20

S rostoucí automatizací, elektrifikací a propojením užitkových vozidel nabývají technologie řízení pohybu vozidel na významu při řízení stále složitějších systémů vozidel. Pokročilý systém řízení pohybu cubiX společnosti ZF je navržen právě pro tyto účely. Na základě desítek let zkušeností s různými aplikacemi je portfolio cubiX společnosti ZF, původně vyvinuté a úspěšně sériově vyráběné pro sektor osobních automobilů, nyní rozšířeno a k dispozici pro užitková vozidla, aby vytvořilo jednu ucelenou nabídku ZF pro pokročilé řízení pohybu vozidel.

Stejně jako u osobních automobilů se i v užitkových vozidlech rozšiřují funkce elektronického řízení, což vede k rostoucí poptávce po specializovaných řídicích jednotkách. S nástupem nových elektrických a elektronických technologií vozidel lze všechny akční členy vozidla včetně brzd, hnacího ústrojí a řízení řídit jednotně prostřednictvím centralizovaného řídicího softwaru. Zde přichází ke slovu systém cubiX: software ZF řídí všechny akční prvky a zajišťuje tak stabilitu, bezpečnost, přesnost a výkonnost vozidla. Systém je nyní k dispozici i pro zákazníky z řad užitkových vozidel, je přizpůsoben jejich individuálním potřebám a zahrnuje software, hardware i služby systémové integrace a systémového inženýrství.

Uvedením systému cubiX pro užitková vozidla společnost ZF demonstruje, jak jí synergie napříč divizemi a její špičkové odborné znalosti v oblasti řízení pohybu vozidel umožňují přinášet na trh nákladově efektivní řešení pro řízení pohybu vozidel “připravené k automatizaci”.

Velký potenciál pro automatizaci

Systém cubiX spolupracuje se všemi virtuálními systémy řidiče a akčními členy vozidla, aby zajistil požadovanou bezpečnost, přesnost a výkonnost vozidla v náročných jízdních scénářích, jako jsou překladiště nebo přístavy, kde je ve srovnání s veřejnými komunikacemi větší prostor pro nasazení automatizovaných technologií. Systém cubiX pro užitková vozidla tak představuje technologii umožňující vyšší úroveň automatizace.

Automatizace pohybu vozidel na překladištích a v přístavech může výrazně zvýšit efektivitu a produktivitu a zároveň řešit klíčové problémy, které ovlivňují logistický průmysl, jako je přetrvávající nedostatek řidičů, zejména pro noční provoz.

Proto je systém cubiX od společnosti ZF pro výrobce vozidel a koncové uživatele mnohem přívětivější. Dodavatelé virtuálních systémů pro řidiče a výrobci OEM se mohou soustředit na své klíčové kompetence a starat se o vnímání a plánování i o samotné vozidlo.

Software byl v reálných podmínkách a v nedávné dlouhodobé pilotní studii v Německu, kde byl cubiX úspěšně nasazen na překladišti, přičemž prokázal vysokou účinnost.

Pro osobní automobily je cubiX již zaveden na trhu a osvědčil se v sériové výrobě. O atraktivitě platformy svědčí i její modulární struktura. Tím, že ZF nabízí standardizovanou řadu základních funkcí, vytváří synergické efekty při vývoji a optimalizaci funkcí specifických pro jízdu.

ZDROJ: Tisková zpráva ZF Friedrichshafen AG

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!