Nákup ojetého nákladního vozidla. Na co si dát pozor?

26 června 2024, 13:31

Globální narušení dodavatelských řetězců způsobilo, že poptávka po nových nákladních vozidlech výrazně převyšuje nabídku. Vzhledem k této situaci vypracovali experti z firmy ClassTrucks průvodce, který má kupujícím ojetých modelů pomoci učinit dobré rozhodnutí pomocí několika klíčových rad.

Nákup ojetého nákladního vozidla

Za průvodcem stojí odborníci z firmy ClassTrucks, kteří zdůrazňují důležitost pečlivé prohlídky vozidla před jeho koupí. Zásadní je zkontrolovat nejen opotřebení nákladního vozidla, ale také dokumentaci, včetně servisní historie, pojistných smluv a osvědčení o pravidelných prohlídkách.

Společnost upozorňuje na tři oblasti, na které je třeba si dát pozor:

  1. Technický stav a konstrukční změny:
    • Kontrola stavu motoru, převodovky, brzd a zavěšení, zda nedošlo k jejich opotřebení nebo poškození.
    • Kontrola koroze, poškození nebo oslabení klíčových nosných a konstrukčních prvků vozu a známek předchozích oprav.
    • Použití podrobného kontrolního seznamu, který se zabývá všemi klíčovými součástmi a minimalizuje rizika.
  2. Provozní účinnost:
    • Posouzení spotřeby paliva a dodržování emisních norem.
    • Provedení zkušební jízdy za účelem posouzení jízdních vlastností, komfortu a výkonu v různých podmínkách.
  3. Dodržování předpisů a certifikace:
    • Ujistěte se, že prodejce vozidla předložil osvědčení o technické kontrole, pojistnou smlouvu, osvědčení o kontrole tachografu, osvědčení o registraci a osvědčení COC.
    • Je nutné zkontrolovat, zda je veškerá dokumentace aktuální, aby byla zajištěna shoda s předpisy.

„Součástí příslušné úřední dokumentace musí být také osvědčení o technické kontrole, pojistná smlouva, osvědčení o kontrole tachografu, osvědčení o registraci a osvědčení COC (Certificate of Conformity), které zaručuje, že vozidlo splňuje technické požadavky Evropské unie,“ vysvětluje Simas Erslavas, Transport Fleet Manager společnosti ClassTrucks.

Věnujte pozornost jízdnímu komfortu

Pokud se nákladní vozidlo zdá atraktivní z hlediska technického stavu a správnosti dokumentů, je nezbytné věnovat pozornost také jízdnímu komfortu. Na něm se do značné míry podílejí případná vylepšení a doplňky, jako jsou asistenční systémy řidiče (nebo jiná bezpečnostní vylepšení), nebo prostě jen výbava a stav interiéru vozidla.

„Stav interiéru nákladního vozidla má zásadní vliv na pohodlí a výkonnost řidiče. Správně upevněné vnitřní panely a vyměněné úložné prostory mohou řidičům přinést vyšší přidanou hodnotu,“ zdůrazňuje Erslavas.

Všechny výše uvedené dílčí body jsou důležité, pokud jde o správné rozhodování. Nákup nákladního vozidla je velkou investicí a nabídky ojetých vozidel často lákají na výhodnou cenu. Bohužel se mnohé nabídky mohou ukázat jako past a budou špatnou investicí.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!