Elektrická nákladní vozidla Volvo najela za pět let v reálném provozu 80 milionů kilometrů

26 června 2024, 13:06

Od roku 2019, kdy Volvo uvedlo na trh své první modely elektrických nákladních vozidel, najela elektrická nákladní vozidla Volvo více než 80 milionů kilometrů nebo 2 000x objela zeměkouli. Elektrická nákladní vozidla snížila emise CO2 a zároveň výrazně zlepšila pracovní prostředí pro řidiče.

Při ujetí stejné vzdálenosti ekvivalentními nákladními vozidly s dieselovým pohonem by se spotřebovalo více než 25 milionů litrů* nafty, takže emise oxidu uhličitého se tak snížily o 68 000 tun**.

“Mám radost, když vidím, jak dopravní společnosti přijímají výhody spojené s každodenním provozem elektrických nákladních vozidel. Odvětví dopravy představuje 7 % celosvětových emisí oxidu uhličitého a bateriová nákladní vozidla jsou důležitým nástrojem ke snížení klimatické stopy. Díky mnoha prvním uživatelům můžeme již nyní vidět obrovský potenciál této technologie,” říká Roger Alm, prezident společnosti Volvo Trucks.

5 let zkušeností s elektrickými vozidly

Díky včasnému vstupu společnosti Volvo do segmentu elektrických nákladních vozidel byly získány odborné znalosti v oblasti elektrické přepravy s nulovými emisemi – zkušenosti, které jsou dále využívány při získávání nabídek a vývoji nové generace elektrických vozidel Volvo.

  • Vyplatí se být jedním z prvních – dopravní společnosti s elektrickými nákladními vozidly mají silnou konkurenční výhodu, když jsou schopny nabídnout zákazníkům přepravu bez emisní.
  • Maximalizace využití investic do elektrických nákladních vozidel i do nabíjecí infrastruktury vytváří pro dopravní společnosti silný obchodní argument – optimalizací logistiky, jízdních tras a sdílením nabíjecích zařízení mezi provozovateli.
  • Výhody elektrických nákladních vozidel přesahují přínosy pro životní prostředí – řidiči zažívají výrazně lepší pracovní prostředí s mnohem nižší úrovní hluku a vibrací.

Rostoucí počet elektrických nákladních vozidel po celém světě

Celosvětové dodávky elektrických nákladních vozidel Volvo se v roce 2023 zvýšily o 256 % na 1.977 vozidel a společnost vidí pokračující zájem zákazníků i v roce 2024. V Evropě se v prvním čtvrtletí letošního roku rozhodla pro elektrická nákladní vozidla Volvo více než polovina zákazníků – podíl Volva v segmentu elektrických nákladních vozidel činil 56 %. Ve Spojených státech představovalo Volvo 44 % všech prodaných elektrických nákladních vozidel.

Společnost Volvo dosud dodala více než 3.500 elektrických nákladních vozidel zákazníkům ve 45 zemích na šesti kontinentech. V průběhu roku 2023 společnost Volvo Trucks rozšířila svůj počet na trhu elektrických nákladních vozidel, když dodala svá první těžká elektrická nákladní vozidla do Latinské Ameriky – vozidla putovala k zákazníkům v Brazílii, Chile a Uruguayi. Volvo se také stalo prvním výrobcem nákladních vozidel, který dodal těžká nákladní vozidla na baterie do Maroka, Jižní Koreje a Malajsie.

“K iniciativě SBTi – Science Based Target – se hlásí nejen dopravní společnosti, ale také odběratelé dopravních a logistických služeb, kteří začínají od svých poskytovatelů požadovat udržitelná dopravní řešení. To je další hnací silou přechodu na elektrická nákladní vozidla,” říká Roger Alm.

Bateriová nákladní vozidla pro všechny přepravní úkoly

Elektrická nákladní vozidla Volvo splňují požadavky v širokém spektru specifikací – od městské distribuce a svozu odpadu až po regionální přepravu a lehké stavebnictví. Během pěti let elektrifikace si Volvo vybudovalo silné odborné znalosti v oblasti optimalizace využití instalované energie, nabíjení a servisu elektrických nákladních vozidel.

* na základě údajů zákazníků pro stejný modelový mix ekvivalentních nákladních vozidel s dieselovým pohonem.
** podle výpočtů “well-to-wheel” v rámci GLEC v3. 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!