Průlom v protestu dopravců na polsko-ukrajinské hranici. Došlo k dohodě!

24 ledna 2024, 15:37

Po dvou měsících stávky dopravců na polsko-ukrajinské hranici konečně došlo k průlomu. Ministr infrastruktury Dariusz Klimczak 16. ledna oznámil, že s protestujícími na hranicích byla podepsána dohoda.

Připomeňme, že protest začal 6. listopadu 2023 a jeho cílem bylo mimo jiné pozastavení licencí pro společnosti, které byly založeny po vypuknutí války, zrušení elektronické fronty na ukrajinské straně a zavedení obchodních povolení pro ukrajinské společnosti na přepravu zboží (s výjimkou humanitární pomoci a dodávek pro ukrajinskou armádu).

Stávka trvala nepřetržitě více než dva měsíce a toto je zatím jen první takový významný obrat směrem k úplnému ukončení blokády. Na základě dohody, kterou dopravci podepsali s ministerstvem infrastruktury, bude protestní akce přerušena do 1. března na třech hraničních přechodech: v Korczowě, v Hrebenném a v Dorohusku.

„Tato dohoda je výsledkem našich jednání s místopředsedou ukrajinské vlády a mých náměstků se svými protějšky v ukrajinské vládě. Jedná se však také o oborová jednání těch, kteří dohodu se svými protějšky podepsali. Dialog byl mnohostranný a velmi účinný. Neznamená to však konec dialogu, čeká nás ještě hodně práce. Zahajujeme velmi intenzivní a konstruktivní rozhovory, které mají přinést konkrétní výsledek. Pak nastane realizace ustanovení, která jsme vyjednali. Chtěl bych vám všem poděkovat za konstruktivní přístup, shovívavost k mezinárodním otázkám, evropské politice a spolupráci s Ukrajinou,“ řekl ministr Klimczak na tiskové konferenci.

Podmínky pro pozastavení protestu

Dohoda s dopravci obsahuje 7 klíčových podmínek:

  • monitorování realizace ujednání mezi polskou a ukrajinskou stranou
  • dialog s Evropskou unií o dohodě
  • jednání s Evropskou komisí – ve smyslu získání podpory pro polské podnikatele v oblasti silniční dopravy
  • posílení kontroly služeb ve smyslu eliminace nepovolených a nesmluvních přeprav
  • přizvání zástupců dopravců a protestních výborů do týmu vytvořeného k řešení problémů na polsko-ukrajinské hranici
  • po ukončení práce týmu zřídit poradní sbor, který by poskytoval stálou podporu ministerstvu infrastruktury v jeho legislativní činnosti

„Protest je přerušen do 1. března. Čekáme na splnění našich požadavků. Veškerou infrastrukturu, kontejnery a přívěsy necháváme na hranicích. Pokud se nepodaří najít řešení, vrátíme se na hranice. Dáváme ministerstvu mandát důvěry. Není to kapitulace, ale strategická pauza,“ komentoval situaci Rafał Mekler, vůdce protestu polských dopravců.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!