MAN vyrobil již 1.000 e-busů

4 října 2023, 11:59

Sériová výroba modelu Lion’s City E byla zahájena na podzim 2020. Nyní, o necelé tři roky později, jich závod MAN v polských Starachowicích vyrobil 1000. plně elektrických městských autobusů.

Jubilejní Lion’s City 12 E bude jezdit v Madridu a přepravovat cestující do jejich cílů bezpečně, pohodlně a udržitelně. Zákazníkem je dopravní podnik Auto Periferia S.A., dceřiná společnost španělské společnosti Grupo Ruiz.

„Téměř přesně před třemi lety – na začátku října 2020 – byla ve Starachowicích úspěšně zahájena sériová výroba našich bateriových městských autobusů. Od té doby z výrobní linky spolehlivě sjíždí další a další e-busy. Vděčíme za to skvělému týmu, který je neúnavný a odvádí vynikající práci. Náš polský závod se navíc v posledních letech vyvinul v centrum excelence pro výrobu elektrických městských autobusů,“ komentoval dosažený milník Barbaros Oktay, vedoucí divize autobusů společnosti MAN Truck & Bus.

„Aby mohla společnost MAN učinit tento krok ve svém vývoji, investovala velké prostředky a věnovala zvláštní pozornost přípravě svých zaměstnanců a výrobních zařízení na požadavky elektromobility. S rostoucím trhem e-busů pro nás bylo důležité investovat do budoucnosti,“ dodává Barbaros Oktay.

Stále více poskytovatelů veřejné dopravy totiž přechází na autobusové flotily, které jsou zcela bezemisní a spoléhají na stoprocentně elektrické modely.

Není to však „jen“ Španělsko, kde e-busy ve městech jezdí stále častěji. Skandinávie je považována za jednoho z průkopníků e-mobility, což se projevuje i v počtu dodaných vozidel: do konce roku 2023 má být ve skandinávských zemích v provozu více než 370 městských autobusů MAN s elektrickým pohonem. Mezi nejnovější objednávky patří 45 autobusů MAN Lion’s City 12 E pro společnost VIKINGBUS Danmark A/S. V budoucnu budou nasazovány na linky v dánském hlavním městě Kodani, ale také ve městech Frederiksberg, Lyngby, Greve a Høje Taastrup.

Společnost MAN Truck & Bus obdržela první objednávku na elektrobus na konci roku 2019. Bylo to zhruba 12 měsíců před zahájením sériové výroby, kdy si společnost Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein (VHH) objednala 17 elektrobusů MAN Lion’s City 12 E.

Evropský trh s e-busy vzrostl v prvním pololetí o 45 %

Podle statistických údajů, které shromáždila a analyzovala společnost Chatrou CME Solutions, vzrostl evropský trh e-busů v první polovině roku 2023 o 45 %, přičemž bylo zaregistrováno celkem 2.567 bateriových autobusů. To znamená, že více než třetinu celkového objemu prodaných nových městských autobusů (37,5 %) tvoří modely s nulovými emisemi. S 260 novými registracemi je MAN druhou nejprodávanější značkou v Evropě. Elektrobusy mnichovského výrobce jsou však mimořádně oblíbené i na německém trhu, kde z 297 nově registrovaných e-busů bylo 63 z produktové řady Lion’s City E.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!