Dopady vypnutí 2G a 3G sítí na nákladní dopravu

13 září 2023, 11:34

Média stále častěji šíří zprávy o plánovaném a definitivním vypnutí mobilních sítí 2G a 3G a straší tak odvětví logistiky. Měla by se nákladní doprava obávat soumraku těchto technologií? Co se vyplatí udělat před jejich ukončením.

Pokrytí 5G sítí se rozšiřuje a LTE, vylepšená síť 4G, je již dlouho běžným standardem. Přesto jsou dřívější generace stále využívány miliony elektronických zařízení. Vypnutí 2G a 3G vyřadí všechna tato zařízení z provozu. Čeho se můžeme v důsledku toho obávat v těžké dopravě?

Dopad vypnutí 2G a 3G na nákladní dopravu

V logistice se moduly využívající sítě 2G a 3G nacházejí především v zařízeních pro sledování polohy vozidla používaných telematickými systémy a ve starších verzích navigace GPS. Po vypnutí těchto sítí přestanou výše uvedená zařízení jednoduše fungovat. To se stalo například ve Švýcarsku. Po vypnutí 2G sítě se objevily problémy s monitorováním vozidel vjíždějících do země.

Opuštění starších technologií může navíc způsobit problémy s fungováním zařízení v silniční infrastruktuře, jako jsou automaticky otevírané brány, osvětlení, platební terminály a elektroměry. To však nemůže dopravce prakticky ovlivnit, protože o správné fungování těchto zařízení po vypnutí 2G a 3G se musí postarat jejich provozovatelé.

Proč se vypínají 2G a 3G sítě?

Sítě 2G a 3G se vypínají ze dvou hlavních důvodů. Prvním důvodem je, že se jedná o zastaralé technologie, a přestože je používají miliony malých zařízení, pro operátory již není rentabilní udržovat infrastrukturu, která je podporuje. Druhým důvodem je potřeba uvolnit pásma pro nové technologie, včetně 5G a jejich nástupců.

Vypínání 2G a 3G sítí bude tedy plošné a nevyhnutelné, což však mnozí považují za příliš ukvapené rozhodnutí, protože standard 2G má i přes svá omezení také mnoho výhod. Jedná se o nekomplikovanou technologii, která v pásmu 900 MHz zajišťuje pokrytí až do vzdálenosti 37 km od stožáru (bez zesilovače), přičemž zůstává odolná vůči rušení a terénním překážkám (dobře funguje v horských oblastech).

Kdy budou 2G a 3G sítě vypnuty?

Podrobný harmonogram, kdy budou v evropských zemích vypnuty sítě 2G a 3G, najdete na adrese https://onomondo.com/blog/2g-3g-sunset/. Obsahuje také informace o termínech vypnutí prakticky ve všech zemích světa.

V České republice je situace taková, že 3G síť již všichni operátoři vypnuli v průběhu roku 2021.

Vypnutí 2G sítě plánují operátoři T-Mobile a Vodafone 31.12. 2025. Operátor O2 bude rušit 2G síť nejdříve v roce 2028, a to kvůli povinnosti udělené od ČTÚ (Českého telekomunikačního úřadu).

Co musíme udělat, než vypnou sítě 2G a 3G?

Co máme dělat, pokud víme, že se blíží termín vypnutí sítí 2G a 3G? Především se zdržte instalace nových zařízení nebo softwaru, které tyto technologie využívají.

Již nyní je dobré poohlédnout se po navigačním zařízení GPS, které funguje v síti LTE. Bylo by také rozumné zeptat se svého poskytovatele telematických služeb, jakým způsobem zajistí poskytování služeb v době, kdy budou sítě 2G a 3G vypnuty. V praxi nás však na rozdíl od toho, co hlásají některá média, silniční armagedon nečeká, i když na určité potíže musíme být připraveni.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ondrej, 24 ledna 2024, 0:20 0 0

Dobrý den, z jakého zdroje máte informaci, že T-mobile a Vodafone budou vypínat 2G síť v roce 2025?

Odpověď

AnM, 24 ledna 2024, 9:24 0 0

Dobrý den,

tyto informace byly aktuální v době zveřejnění článku. Pokud se situace změnila, rádi informace aktualizujeme.

Odpověď