Nebezpečí požáru baterií – všechny elektrické vozy Nikola musí do servisu

6 září 2023, 13:56

Společnost Nikola oznámila svolávací akci kvůli opravě svých elektrických nákladních vozů. Akce se bude týkat všech vozů BEV třídy 8 dodaných zákazníkům v USA – 209 kusů. Důvodem je vznícení jednoho z vozidel, které se nacházelo v areálu společnosti Nikola. Původně bylo podezření na zásah třetí strany, ale vyšetřování ukázalo, že viníkem je s největší pravděpodobností netěsnost baterie.

Nákladní vůz Nikola

Diagnóza naznačující únik z baterie byla výsledkem zjištění nezávislé společnosti Exponent v sídle společnosti Nikola v Arizoně. Původní prohlášení v den incidentu – 23. června – předpokládalo možnost žhářství. Tomu mělo nasvědčovat vedle zaparkované vozidlo, které po jasném záblesku a vzniku požáru rychle odjelo – tato scéna byla zachycena na kamerovém záznamu. Požár se rozšířil na sousední vozidla, v důsledku čehož bylo zničeno pět nákladních automobilů.

O potvrzení zjištění naznačujících problémy s bateriemi svědčil malý termický incident pozorovaný v jiném nákladním vozidle, který byl popsán v prohlášení společnosti Nikola. Servisní akce se týká pouze elektrických nákladních vozů a netýká se nejnovějšího modelu společnosti Nikola poháněného vodíkem.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!