Gebrüder Weiss v Česku úspěšně otestoval elektrický tahač

14 srpna 2023, 11:38

Gebrüder Weiss úspěšně otestoval elektrický tahač Volvo FM Electric 4×2 na českých silnicích. Testování proběhlo v posledním červencovém týdnu a tahač během něj najezdil celkem 1.000 km v terénu s různým profilem.

Elektrický vůz Gebruder Weiss

„V Gebrüder Weiss dlouhodobě testujeme inovativní technologie, včetně různých možností využití elektrického pohonu v těžké nákladní dopravě. Je to pro nás jedna z možností, jak do budoucna snižovat produkci CO2 v rámci naší firemní strategie s důrazem na udržitelnost,“ uvádí Jan Kodada, obchodní a marketingový ředitel Gebrüder Weiss ČR.

Elektrický tahač Volvo FM Electric testovaný Gebrüder Weiss v běžných podmínkách provozu má kapacitu akumulátorů 540kWh a výrobcem udávaný dojezd až 300 km. Uveze až 44 tun a do návěsu, který byl využitý během testování, lze naložit 33 palet. Pro test společnost využila mobilní DC nabíječku a výkonu 43 kW

Trasa s nízkou průměrnou rychlostí a kopcovitým terénem napomáhala vysoké hodnotě rekuperace která dosahovala 14,8 % z času jízdy a dosáhla hodnoty 341 kWh. Díky výkonu elektromotoru a 12rychlostní převodovce si tahač hravě poradil i se stoupáním na trase. Řidič při nočním provozu ocenil hlavně tichý a plynulý chod elektrického pohonného ústrojí, které navíc nevytváří žádné vibrace. Při průměrné spotřebě nafty 32 l/100 km na 1000kilometrové trase ušetřili 841 kg CO2.

Dodávky a 17paletová vozidla s elektrickým pohonem jsou nasazeny v běžném provozu ve Vídni a nyní nově i v Maďarsku a Chorvatsku. Už více než 2 roky využívá Gebrüder Weiss bezemisní vodíkový nákladní vůz na běžných rozvozových trasách ve Švýcarsku a další tři nákladní vozy s vodíkovým pohonem budou do konce 2023 rozvážet zásilky také v Německu. V Rakousku a nově také v Chorvatsku navíc běžně za zákazníky na poslední míli vyráží nákladní elektrokola (tříkolky).

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!