Společnost IVECO bude vyrábět elektrické nákladní vozy pod vlastní značkou. A co spolupráce s Nikolou?

9 srpna 2023, 12:59

Společnost IVECO oznámila, že bude vyrábět a prodávat elektrické nákladní automobily na baterie a palivové články pod vlastní značkou. Navazuje tak na červnové oznámení skupiny Iveco o úplném a exkluzivním převzetí německé společnosti, která vznikla z bývalého společného podniku Nikola Iveco Europe.

Nákladní vozidla IVECO poháněná bateriemi (HD BEV) a palivovými články (HD FCEV) mají elektrické hnací ústrojí navržené a vyrobené společností FPT Industrial, sesterskou značkou společnosti IVECO, baterie od společnosti Proterra a technologii palivových článků a klíčové komponenty od společnosti Bosch. Vozidla byla od základu navržena jako elektrická s využitím platformy nákladních vozidel IVECO S-Way, jejíž modulární konstrukce byla speciálně upravena pro pohon palivovými články nebo bateriemi.

IVECO HD BEV má dojezd až 500 km. Celková kapacita 9 baterií je 738 kW a lze je nabíjet výkonem až 350 kW. Takový zdroj energie umožňuje provádět přepravy mezi logistickými centry, na delších trasách lze zásobu energie doplňovat například během povinných zastávek řidiče. Prvním modelem, který se na evropském trhu objeví v posledním čtvrtletí roku 2023, bude tahač návěsů v konfiguraci 4×2.

IVECO HD FCEV má dojezd až 800 km. Díky rychlému doplňování paliva, které trvá méně než 20 minut, je vozidlo ideální pro těžkou nákladní dopravu na dlouhé vzdálenosti. Nádrže vozidla pojmou 70 kg využitelného vodíku při tlaku 700 barů. Těžké nákladní vozidlo FCEV má ve srovnání s čistě elektrickou verzí delší dojezd, a proto může přinést změnu v oblasti nulových místních emisí pro přepravu na dlouhé vzdálenosti. První vozy jednotky IVECO HD FCEV budou dodány zákazníkům ve Francii, Švýcarsku a Německu na konci roku 2023.

Obě vozidla se vyrábějí v závodě skupiny Iveco v německém Ulmu. Vozidla budou prodávána a servisována prostřednictvím dealerské sítě IVECO čítající 254 prodejen po celé Evropě.

IVECO HD BEV IVECO HD FCEV
  • Dojezd až 500 km
  • Dojezd až 800 km
  • Čas nabíjení (do 80 %) 90 min při 350 W
  • Tankování paliva cca 20 min
  • Přípustná celková hmotnost soupravy až 44 t
  • 70 kg využitelného H2 v nádržích pod tlakem 700 barů
  • e-Axle — stálý výkon 480 kW/645 KM
  • 400 kW stálý výkon; točivý moment 1800 Nm
  • Celková kapacita baterie (9 jednotek) 738 kWh
  • Užitečné zatížení do 24,7 t (celková hmotnost 44 t)

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!