Tatra Trucks a její partneři představovali hasičské speciály Tatra na veletrhu Interschutz 2022

29 června 2022, 8:55

Od 20. do 25. června se na výstavišti v německém Hannoveru konal veletrh Interschutz 2022. Jde o jednu z největších přehlídek služeb a produktů pro požární ochranu, záchranné systémy, civilní ochranu a bezpečnostní složky. Na veletrhu měla svůj stánek i kopřivnická společnost Tatra Trucks, která je tradičním výrobcem automobilů a podvozků určených pro hasiče a záchranáře.

Veletrh Interschutz se koná pravidelně jednou za pět let, ale kvůli pandemii bylo jeho konání dvakrát odloženo, od posledního ročníku tedy uběhlo již 7 let. O to významnější byl jeho letošní ročník. Na veletrhu vystavovalo své produkty z oblasti hasičské techniky, záchranných služeb či civilní ochrany, ale také komunikační techniky, vybavení řídicích středisek, jakož i ochranných prostředků a dalšího vybavení přes 1.300 firem z 50 zemí. Mezi nimi byla i expozice společnosti TATRA TRUCKS.

Kopřivnická firma prezentovala ve spolupráci s partnery speciální hasičské automobily na podvozku osvědčené modelové řady Tatra Force, konkrétně šlo o vozidla Titan a Tigon. První jmenované vystavoval Záchranný útvar HZS ČR a vznikl ve spolupráci TATRA TRUCKS a THT Polička. Je vybavené čtyřdveřovou pancéřovanou kabinou, která poskytuje osádce maximální bezpečnost a je určeno pro zásahy v rizikových oblastech s vysokým stupněm ohrožení. Konstrukce podvozku má konfiguraci 8×8 se všemi řiditelnými nápravami, vozidlo je vybaveno motorem Cummins a automatickou převodovkou Allison.

Další hasičská vozidla na podvozcích Tatra vystavovali i tradiční partneři společnosti TATRA TRUCKS. Společnost Rosenbauer prezentovala například automobil Tatra Force 4×4 AWS určený pro hašení lesních požárů. Německý Bundeswehr v loňském roce vybral ve výběrovém řízení obdobný typ vozidla v celkovém počtu 77 kusů.

Na stánku THT Polička byli k vidění rovněž vozy Tatra Force 4×4 a 6×6 se zadní natáčecí nápravou. Vozidla splňují normu Euro 6e a jsou určena pro evropský trh. Vozidel Tatra Force 4×4 bylo v nedávné době dodáno celkem 46 kusů pro spolkovou zemi Braniborsko. Zakázky pro Bundeswehr a Braniborsko dokazují, že vozy Tatra se úspěšně prosazují i na náročném německém trhu se silnou konkurencí.

V expozici dalšího tradičního partnera kopřivnické automobilky, firmy KOBIT, vystavoval HZS Moravskoslezského kraje vyprošťovací a odsunové vozidlo Tatra Force 6×6, které slouží tamním hasičům. Na stánku firmy KOBIT byli k vidění také cisternová stříkačka Tatra Force 6×6 CAS30. V souvislosti s tímto exponátem můžeme připomenout, že před necelým měsícem Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR vyhlásilo výsledky výběrového řízení na dodávky nových cisternových automobilových stříkaček pro velkoobjemové hašení. Vítězem se stala právě firma KOBIT, která ve spolupráci s TATRA TRUCKS dodá českým hasičům až 50 těchto vozidel.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!