Poláci blokovali čerpací stanice Orlen kvůli cenám paliv

14 června 2022, 12:48

Vysoké ceny paliv trápí víceméně celou Evropu. Na otázku „Proč jsou ceny tak vysoké a kdo za to může?“ si Poláci odpověděli po svém a na několika místech blokovali čerpací stanice Orlen. Proč si vybrali zrovna tuto firmu?

Poláci ztrácejí trpělivost s trvale vysokými cenami na čerpacích stanicích, a tak svou frustraci vyjádřili protestem, při kterém zablokovali stanice vlastněné společností Orlen. Akce se konala v různých městech po celém Polsku.

Řidiči nejprve vyjádřili svou nespokojenost spontánní akcí na jedné ze stanic Orlen a poté se z této myšlenky stala celostátně organizovaná akce. Cílem protestu je především umělé ochromení čerpacích stanic díky vytváření dlouhých front.

Účastníci akce zdůrazňují, že společnost Orlen, která je jedním z hlavních hráčů na maloobchodním trhu s pohonnými hmotami v Polsku, by měla snížit ceny na čerpacích stanicích a také ve velkoobchodě, protože jinak přispívá k růstu inflace a zvyšování cen ostatních produktů. Požadavek souvisí s nadměrnými zisky skupiny Orlen, které generuje díky vysokým maržím z výroby pohonných hmot, které nadále rostou. Organizátoři akce oznámili, že další protest plánují na 18. června.

Překlad z obrázku:

  1. GIGANTICKÉ ZISKY – V prvním čtvrtletí roku 2022 firma PKN Orlen vygenerovala čistý zisk 2,8 mld zlotých (1 PLN = 5,3 Kč), což je o 1 mld zlotých více než před rokem.
  2. Zvýšení poplatků za zpracování tuny suroviny. Společnost Orlen si nikdy neúčtovala tak vysoké marže. U nafty je marže 363 %, u benzínu 80 %.
  3. Cena paliva v Polsku se skládá:
    • 71 % náklady za nákup paliva v rafinerii
    • 7 % DPH
    • 2 % marže čerpací stanice
    • 18 % spotřební daň
  4. Cena barelu ropy, kurz dolaru a cena benzínu k 3.7.2008 a 11.6.2022.

A co na to Češi?

V České republice jako vždy spíše nadáváme u piva. Vláda se sice pokusila ceny paliv ovlivnit, ale jak nadále vidíme rostoucí ceny na stojanech, evidentně se jí to moc nedaří. Snížení spotřební daně nemělo žádný efekt a kontroly marží čerpacích stanic jsou k ničemu, protože kapsy si mastí někdo úplně jiný viz tabulka výše.

V Česku čerpáme paliva, která prodejcům dodávají rafinerie od 2 firem – PKN Orlen a MOL. Vzhledem k tomu, že jedna pochází z Polska a druhá z Maďarska, nemáme šanci ani my, ani naše vláda s jejich nemravnými maržemi, respektive vysokými cenami paliv něco udělat. Nebo taky začneme jejich čerpací stanice blokovat?

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!