NesoBus – nová značka autobusu na vodíkový pohon

8 června 2022, 12:48

Skupina Polsat společně se společností ZE PAK představila značku NesoBus a prototyp vodíkového městského autobusu. Autobus vytvořili polští konstruktéři ve spolupráci se zahraničními partnery. NesoBus se bude vyrábět v nově budované továrně ve Świdniku, přičemž zahájení sériové výroby je plánováno na rok 2023.

NesoBus je nový autobus na vodíkový pohon

Elektromobilita se nejrychleji rozvíjí nikoli v oblasti osobních automobilů, ale v městské dopravě, kde má velmi příznivé podmínky. Vozidla se pohybují na pevně stanovených, relativně krátkých vzdálenostech, díky čemuž je předvídatelnost jejich provozu mnohem vyšší než u osobních automobilů, např. z hlediska nabíjení. Veřejná doprava navíc přispívá ke znečištění ovzduší ve městech, takže elektrický pohon bez emisí je další výhodou těchto vozidel.

Skupina Polsat a skupina ZE PAK (Zespół Elektrowni Pątnów, Adamów, Konin) se hodlají do této oblasti zapojit prostřednictvím nově vytvořené značky NesoBus. Značka NesoBus je zkratkou pro „Ne Emituje Spaliny a Očišťuje“ – myšleno ovzduší.

Konstrukce je od základu koncipována jako vodíkový autobus. Nejedná se tedy o přestavbu z bateriového nebo dieselového autobusu. NesoBus je 12metrový autobus. Přesné rozměry jsou 12 metrů na délku, 2,55 metru na šířku a 3,4 metru na výšku. Může mít až 93 míst, z toho 37 míst k sezení. Důležité je, že konstrukce NesoBusu je modulární. Součásti vodíkového systému se proto mohou dodávat v různých konfiguracích s různými parametry, aby si potenciální zákazníci mohli vozidlo více přizpůsobit svým potřebám.

Podle chronologie prezentované novou značkou byly návrhy a základní design hotové v roce 2020, technická dokumentace vozidla na přelomu let 2020/21, zatímco finální prototyp byl postaven na konci roku 2021. V dubnu 2022 vozidlo prošlo testy a získalo evropskou homologaci.

Továrna ve Świdniku má být uvedena do provozu v příštím roce a v té době má být také zahájena sériová výroba s předpokládaným objemem 100 autobusů ročně. NesoBus bude distribuován na polském trhu i v zahraničí. V plánu je již 18metrová verze tohoto vodíkového autobusu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!