MAN zastavil výrobu nákladních automobilů kvůli válce na Ukrajině

6 dubna 2022, 15:03

Válka na Ukrajině má za následek rozsáhlé narušení dodávek kabelů pro nákladní automobily vyráběné společností MAN Truck & Bus SE, v důsledku čehož dochází od 14. března k odstávkám ve výrobních závodech nákladních automobilů v Mnichově a Krakově a k významným přerušením výroby v závodech v Norimberku, Salzgitteru a Wittlichu.

Dodavatelé kabelů pro nákladní automobily nejsou schopni vyrábět ve svých závodech na Ukrajině, přičemž výroba v některých závodech je velmi omezená. V důsledku toho hrozí několikaměsíční přerušení výroby nákladních automobilů a výrazné snížení objemu výroby ve druhém čtvrtletí. Autobusů MAN se tato omezení netýkají.

„Vzhledem k dramatické situaci jsme v představenstvu společnosti MAN Truck & Bus SE přijali okamžitá opatření, abychom ji dostali pod kontrolu. Ihned po vypuknutí války jsme mimo jiné začali usilovat o nahrazení ukrajinských dodavatelských struktur kabeláže pro nákladní automobily v jiných zemích. Realizace však bude trvat několik měsíců.

Kromě toho jsme se rozhodli zablokovat veškeré výdaje na činnosti, které nejsou pro naše podnikání klíčové, a dočasně pozastavit nábor nových zaměstnanců. Na pracovištích v Mnichově, Norimberku, Salzgitteru a Wittlichu se pokračuje ve zkrácené pracovní době a zároveň se rozšířila i na administrativní pracovníky. To znamená, že až 11.000 zaměstnanců společnosti MAN bude pracovat na zkrácený úvazek. Zaměstnanci zahraničních společností podléhají vnitrostátním předpisům. Vzhledem k vážnosti situace si členové představenstva v příštích třech měsících výrazně sníží plat, aby vyjádřili solidaritu se zaměstnanci,“ říká Alexander Vlaskamp, generální ředitel společnosti MAN Truck & Bus.

Protože společnost v současné době není schopna dodržet smluvně dohodnuté termíny dodávek nákladních vozidel, dala svým zákazníkům možnost zrušit jejich objednávky. Zároveň si mohou vozy objednat za nových podmínek.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!