Nikola Tre již v sériové výrobě. Na které trhy se dostane elektrický tahač?

30 března 2022, 11:36

Společnost Nikola Motor Company na svém twitterovém účtu oznámila, že zahájila sériovou výrobu elektricky poháněného nákladního vozu Nikola Tre. Výroba byla zahájena v americké továrně společnosti v Coolidge v Arizoně, ale model se bude brzy vyrábět i v Evropě.

Elektrický nákladní automobil Nikola Tre v sériové výrobě

Výroba v arizonské továrně byla zahájena 21. března, jak o pár dní později oznámila společnost Nikola, včetně několika fotografií výrobního závodu. Současně bylo zveřejněno, kdy se podle firemních plánů očekává zahájení výroby modelu Tre v evropské továrně společnosti Nikola v německém Ulmu. Předpokládané datum je červen 2023. Továrna v Ulmu patří koncernu IVECO, s nímž má Nikola uzavřenou partnerskou smlouvu. Z technického hlediska je model Tre blízkým příbuzným modelu IVECO S-Way.

V kuloárech se hovoří o tom, že zahájení výroby modelu Tre již v březnu, navzdory pokračující krizi v dodávkách polovodičů a některých surovin, souvisí se snahou předběhnout Teslu, která má zahájit výrobu svého modelu Semi až v příštím roce.

Ještě před zahájením sériové výroby vozu Nikola Tre bylo zákazníkům dodáno 18 předprodukčních exemplářů a dalších 22 se brzy dostane k novým majitelům. Proč je tato informace důležitá? Protože další hotové vozy z Arizony nebudou v nejbližší době z výrobních linek sjíždět. Do konce roku chce společnost zákazníkům dodat 300 až 500 vozů. První z nich budou kvůli současným problémům s přístupem ke komponentům hotové nejdříve na konci pololetí. Tržby společnosti z prodeje nákladních automobilů se v roce 2022 odhadují na 90 až 150 milionů dolarů. Nebýt krize, mohla být produkce několikanásobně vyšší. Výrobní kapacita arizonského závodu v roce 2023 se odhaduje až na 20 000 nákladních vozidel ročně.

Sériově vyráběný elektrický nákladní automobil – technická data Nikoly Tre

Nikola Tre je elektricky poháněný tahač s maximálním dojezdem 563 km. Vozidlo je nabízeno s ohledem na krátké distribuční vzdálenosti. Nabití baterií na přibližně 80 % kapacity trvá přibližně 100 minut při použití stejnosměrné nabíječky o výkonu 350 kW nebo 200 minut při použití nabíječky o výkonu 175 kW. Celková kapacita baterií je 753 kWh. Motor vozidla má výkon 480 kW (645 k).

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!