První vodíkové autobusy Solaris zamířily do České republiky

10 prosince 2021, 12:44

Český dopravce Dopravní podnik města Ústí nad Labem podepsal smlouvu se společností Solaris Bus & Coach na dodávku až 20 vodíkových autobusů. Jedná se o první zakázku společnosti Solaris na autobusy s vodíkovým pohonem v České republice.

Solaris Urbino 12

Smlouva se týká nákupu bezemisních vodíkových autobusů Urbino 12. Vztahuje se na období 8 let a během této doby může dopravce objednat až 20 vodíkových autobusů. Po objednání mají být vozidla dodána do 420 dnů od podpisu kupní smlouvy. Jedná se o první kontrakt na vodíkové autobusy v České republice, není to však první spolupráce mezi výrobcem autobusů a městem Ústí nad Labem. V současné době je zde v MHD nasazeno 44 autobusů Solaris s různými typy pohonů.

„V průběhu let jsme do České republiky dodali více než 1.200 vozidel s různými pohony, dieselová vozidla, vozidla na CNG a trolejbusy. Nejnovější zakázka na dodávku až 20 vodíkových autobusů je naprosto průlomová. Rád bych Dopravnímu podniku města Ústí nad Labem pogratuloval k této prestižní investici. Při pohledu na rychlost technologického vývoje a rostoucí zájem provozovatelů se naše společnost každý den cítí být ujištěna, že je na správné cestě při podpoře dekarbonizace veřejné dopravy,“ uvedl Petros Spinaris, člen představenstva společnosti Solaris pro prodej a poprodejní služby.

Vodíkový autobus Urbino 12 je technologicky nejvyspělejší vozidlo výrobce. Dotyčné vodíkové autobusy budou vybaveny vždy dvěma elektromotory o výkonu 125 kW, moderními sadami palivových článků o výkonu 70 kW a pěti kompozitními nádržemi pro skladování vodíku o celkovém objemu 1560 l. Díky použité technologii budou schopny ujet na jedno natankování nejméně 350 km. Jejich součástí bude také relativně malá trakční baterie Solaris High Power, jejíž úlohou je podpořit palivové články ve chvílích zvýšené potřeby elektrické energie.

Pro zvýšení bezpečnosti cestujících budou vozidla vybavena systémem monitorování tlaku a teploty v pneumatikách. Vodíkové autobusy Urbino 12 určené pro město Ústí nad Labem budou navíc vybaveny systémem počítání cestujících, systémem pro zrakově postižené cestující a také USB zásuvkami pro nabíjení v každé řadě sedadel. Budou také vybaveny klimatizací využívající tepelné čerpadlo CO2.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!