Kamiony Coca-Cola – příběh neobyčejných vozidel, která změnila Vánoce

8 prosince 2021, 12:02

Vánoce, největší komerční událost, kterou slaví celý svět, se blíží. Velké společnosti vyrábějící potraviny, hračky a další předměty pro domácnost po celém světě se předhánějí v přípravě reklamních kampaní. Některé značky se svými vánočními reklamními kampaněmi pevně zapsaly do povědomí veřejnosti jako neodmyslitelná součást vánoční atmosféry. Máme na mysli společnost Coca-Cola. Její slavná reklama z roku 1995, v níž do všech světových stran vyráží šňůra osvětlených červených charakteristických nákladních vozů a aktivuje „vánoční atmosféru“, se stala celosvětovým fenoménem, který stojí za prozkoumání.

Vánoční šílenství 1995 – nákladní auta ze Star Wars

Coca Cola si v roce 1995 najala americkou agenturu W. B. Doner, aby vytvořila reklamu, která by zanechala trvalý dojem při vytváření slavnostní atmosféry s lahví jantarově černého nápoje. W. B. Doner zase najal nejlepší specialisty na speciální efekty v oboru. Efekty z dílny studia Industrial Light and Magic jsou známé mimo jiné z filmů Star Wars nebo z Hledání ztracené archy. Právě oni připravili světoznámé nákladní automobily.

Vozy vážily dvě tuny a každý z nich měřil přes 12 metrů. Byly postaveny celkem tři a žádný z nich nikdy nevyjel na ulici. Připravené vozy byly ve skutečnosti makety, které se používaly pro natáčení. Nebyla tedy použita žádná konkrétní značka, jako například Peterbilt nebo Kenworth, které jsou často spojovány právě s červenými kamiony Coly. Každé ze tří vozidel bylo osazeno téměř 40.000 žárovkami.

Marketingový úspěch stvořil skutečná vozidla

Úspěch reklamního videa z roku 1995 ve Spojených státech dodal vedení společnosti Coca-Cola jistotu, že zvolený směr, tj. vánoční karavana červených kamionů, by měl být prezentován po celém světě. Tři roky po odvysílání původního prvního reklamního bloku v duchu „Cola trucks“ tak vznikl marketingový film s prozaickým názvem „Christmas Caravan III“. Ve více než 100 zemích jej sledovaly stovky milionů diváků. Teprve v roce 2001 se však do ulic dostaly skutečné nákladní automobily, které byly doposud považovány pouze za produkt speciálních efektů v nejdražších filmových studiích. Dostupné zdroje se většinou shodují, že roli červeného slavnostního kamionu pod značkou známého nealkoholického nápoje nehrál nikdo jiný než legendární Kenworth W900.

Kenworth W900 – ikonický vůz pro ikonický úkol

Kořeny vozů Kenworth řady 900 sahají do 50. let, kdy vznikl první model tohoto nákladního vozu. Je s podivem, že od okamžiku představení Kenworthu W900 až do současnosti (ano, tento nákladní vůz se vyrábí dodnes) se jeho design prakticky nezměnil. Toto vozidlo je pro mnoho konzervativních amerických řidičů téměř národním symbolem. Obrovské motory Detroit Diesel, Cummins nebo Caterpillar pohánějí toto monstrum s pomocí 18stupňové nesynchronizované manuální převodovky Eaton-Fuller ovládané třemi pákami. Všechny jsou konstruovány tak, aby vydržely co nejdéle, jejich oprava nebyla složitá a aby na amerických dálnicích najezdily statisíce kilometrů.

Vůz Kenworth je navíc svého druhu filmová hvězda, která se do popkultury zapsala nejedním snímkem. Známe ho mimo jiné ze slavného filmu „Smokey and the Bandit“, kde hrál po boku Pontiacu Trans Am prakticky hlavní roli. Kromě toho ho vidíme ve filmech o Jamesi Bondovi. Kenworth dokonce vyrobil omezenou sérii tahačů na motivy agentových dobrodružství. Není tedy divu, že si Coca-Cola, která se chtěla stát trvalou součástí vánočního atmosféry a posílit pozici ikonického nápoje, vybrala tento kultovní prostředek, zakořeněný v americkém podvědomí. Předchozí vozy, které se v reklamách objevovaly jako makety, velmi viditelně odkazovaly na klasickou krásu modelu W900. Volba tak byla o to jasnější.

Expanze červených kamionů společnosti Coca-Cola

Úspěch celosvětové reklamní kampaně v roce 1998 způsobil, že se slavnostní atmosférou, kterou americká společnost vytvořila, „nakazily“ i další země a chtěly také vidět červené kamiony na turné. V roce 2006 tak vyjel z Bruselu klasický Peterbilt 359. Jedná se o model ze 70. let a stejně jako Kenworth W900 si získal filmovou slávu. S tímto modelem Peterbiltu se můžeme setkat ve slavném filmu „Konvoj“. Přiznejme si, že přebarvený vůz nebyl přesně verzí 359, ale 289, takzvaným menším bratrem bez spací kabiny. Červené vozidlo s nápisem Coke se vydalo na turné po Evropě a zúčastnilo se řady vánočních akcí.

Evropské turné se proměnilo v další úspěch. V roce 2009 byly v Německu představeny dvě verze Freightlineru FLD Classic. Po Peterbiltu to byl další exotický americký náklaďák. Vzhledem k tvaru vozidel, která vznikla během první vánoční reklamy společnosti Coca-Cola, odpovídá většina klasických amerických kamionů duchu „vánočního kamionu“. Velká monstra s chromovanými komíny a obrovskými kapotami skrývajícími patnáctilitrové a větší diesely. V USA si srdce lidí získal jejich „konzervatismus“ a nostalgie po starých časech před velkou hospodářskou krizí, kdy se obrovské nákladní automobily staly symbolem svobody a prosperity.

V Evropě byla tato vozidla spojována s půvabem, bohatstvím a exotikou. Obrovský Freightliner z počátku 90. let v evropských ulicích vzbudil nemenší zájem, než kdyby přijel skutečný Santa Claus ve vlastním kočáře. Navíc propracovaná výzdoba vozidel společnosti Coca-Cola dotvářela „wow“ efekt. V roce 2015 se akce vrátila ke svým kořenům a Kenworth W900 absolvoval evropské vánoční turné.

Tradice kamionů se rozšířila po celém světě

Po úspěchu červených vozidel na starém kontinentu bylo již v roce 2010 rozhodnuto o dalším rozšíření offline reklamní kampaně. Pro turné po Velké Británii společnost Coca-Cola trochu změnila styl a použila velmi originální vozidlo. Mluvíme o modelu Scania řady T. Bylo to poprvé, kdy bylo použito jiné vozidlo než velké klasické americké kamiony. Je však třeba přiznat, že vozidla švédského výrobce, lidově nazývaná „Torpéda“, se jim vzhledově velmi podobala. Scania se od klasických evropských konstrukcí lišila umístěním motoru před řidičem. Nezapomnělo se ani na chromované doplňky a velké vznětové jednotky V8. Jinými slovy, Scania byla dokonalým vánočním kamionem.

Nejčerstvější expanze „Cola Trucks“ proběhla v roce 2017 a přesunula se do Austrálie. Stejně jako v Anglii hrál roli předváděcího vozidla unikátní nákladní vůz, který se vyskytuje pouze na tomto kontinentu. Máme na mysli model International ProStar. Tato značka vznikla ve Spojených státech a vyráběla širokou škálu výrobků. Od sekaček na trávu přes motorové pily až po pickupy a tahače. Po letech se International stal endemitem australského trhu a nedávno jej odkoupila italská společnost Iveco. ProStar je tedy americko-australsko-italský kamion.

Asie měla být dalším kontinentem, kde chtěl výrobce perlivých nápojů ukázat červené sváteční vozy, ale pandemie koronaviru tyto plány zastavila. Proto musíme být trpěliví a počkat na další vozidlo, které bude mít tu čest přinést ducha Vánoc do dalších domácností po celém světě.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!