Automechanika Frankfurt 2021 – první svého druhu

20 září 2021, 11:59

Že vůbec veletrh Automechanika Frankfurt 2021 letos proběhl, lze v pandemické době považovat za velký úspěch. Ačkoli se to neobešlo bez četných kompromisů, návrat k tradičnímu (částečně) formátu se zdá být pozitivní předzvěstí.

Automechanika Frankfurt 2021 hala

Hybridní veletrh Automechanika

Nejvýznamnější evropská výstava týkající se trhu s náhradními díly se svým rozmachem zdaleka nepodobala předchozímu ročníku, který se konal v roce 2018. Svým rozsahem by se dala přirovnat spíše k lokálním veletrhům před pandemií. Na seznamu vystavovatelů bylo méně než 400 firem, což je několikanásobně méně než před třemi lety.

Slabší návštěvnost byla způsobena nejen menším zájmem firem o účast na veletrhu, ale také omezeními, která zavedl organizátor. Přednostně se akce účastnily společnosti z Evropy (Evropské unie a Velké Británie), možnost účasti společností z jiných kontinentů byla značně omezena. Potenciální vystavovatelé se také obávali možných COVIDových omezení, která mohla být v Německu kdykoli zavedena, a zmařila by tak jejich účast na veletrhu.

Automechanika Frankfurt 2021 venkovní prostory

Pořadatel s podobnou možností počítal a navrhl pro tuto akci hybridní vzorec. Veletrhu bylo možné se zúčastnit osobně i prostřednictvím internetu. K tomuto účelu byla připravena speciální platforma, která návštěvníkům umožnila seznámit se s nabídkou firem, zúčastnit se připravených tiskových konferencí, a dokonce uskutečnit obchodní jednání online.

Firmy účastnící se veletrhu většinou prezentovaly svou aktuální nabídku včetně produktových novinek. Hojně se diskutovalo také o trendech, které změní trh s náhradními díly v nadcházejících letech. Nejčastějšími tématy konferencí a debat pořádaných během veletrhu byly městská logistika, různé koncepce mobility, inteligentní dodavatelské řetězce a alternativní technologie pohonu. Velký prostor byl věnován také budoucnosti autoservisů, které budou muset v reálném čase reagovat na změny na světovém automobilovém trhu.

Veletrh na internetu – jak to funguje?

Přestože ne všechny firmy využily online řešení nabízená pořadatelem, lze letošní Automechaniku Frankfurt označit za nejvíce digitalizovaný veletrh v historii. Z pohledu novináře má však veletržní platforma některé nedostatky. Navigace není příliš intuitivní a kdykoli můžete narazit na nečekanou chybu, když se například po kliknutí na záložku vystavovatelů otevřel seznam z roku 2018. Bylo by vhodné použít více audiovizuálních materiálů. Přestože je organizátor dal k dispozici, většina společností přidala pouze po jednom videu s vlastní propagací nebo tuto možnost vůbec nevyužila. Pouze ty společnosti, které se rozhodly uspořádat během veletrhu tiskovou konferenci nebo workshop, byly skutečně viditelné pro média prostřednictvím počítače. Expozice ostatních jste si mohli prohlédnout pouze při osobní návštěvě veletrhu.

Automechanika Frankfurt 2021 hybridní verze

O něco lepší bylo navštívit veletrh Automechanika online jako potenciální zákazník nebo obchodní partner. Nabízelo se zde poměrně dost užitečných funkcí. Mohli jste si sjednat schůzku online, poslat vystavovateli zprávu přímo z platformy, a dokonce i chatovat. Online výměna vizitek byla také velmi užitečnou funkcí. To je něco, co na veletrzích děláme často – když nemáme čas navštívit mnoho stánků, jednoduše necháme vizitku u toho, který nás zajímá méně, nebo si ji od vystavovatele vyzvedneme, abychom se s ním mohli spojit později. Pomocí platformy veletrhu Automechanika jste to mohli udělat mnohem rychleji a zcela na dálku.

Lze považovat hybridní veletrh Automechanika Digital Plus za úspěšný?

Odpověď na výše uvedenou otázku jsou pouze naše dohady. Zdá se, že některá online řešení představená během veletrhu mají šanci být v budoucnu přijata na podobných akcích. Letošní ročník veletrhu Automechanika lze proto z historického hlediska považovat za určitou předzvěst budoucnosti. Akci, které se zúčastnilo pouze asi 8 % z původního počtu vystavovatelů, je však těžké hodnotit jako úspěšnou.

Automechanika Frankfurt 2021 hala 3

Přestože by si podle průzkumů zástupci automobilového průmyslu přáli návrat veletrhů ve starém formátu, těžko se ubránit dojmu, že k určitým řešením se už nikdy nevrátíme. Nejde jen o opatření vynucená pandemickou situací, ale také o přístup samotných firem – vystavovatelů. Naučily se fungovat v nové realitě, v níž se ukázalo, že vynakládání obrovských částek za rozsáhlé výstavní expozice na mezinárodních akcích není pro udržení podnikání vůbec nutné. Podobný trend lze pozorovat i na dalších automobilových veletrzích, například na IAA v Mnichově (dříve se konal také ve Frankfurtu), který skončil o týden dříve.

Kdo byl a kdo nebyl ve Frankfurtu?

Podle sdělení organizátorů se veletrhu Automechanika Frankfurt 2021 zúčastnilo více než 10.000 návštěvníků. Nebylo však uvedeno, kolik z nich se akce zúčastnilo „naživo“ a kolik prostřednictvím virtuální platformy. Automechanika je však hrdá na vyvolané interakce, kterých se očekávalo celkem 25.000. Vysílání připravená vystavovateli byla zhlédnuta celkem 21.000krát. Během veletrhu proběhlo také 1,6 tisíce videohovorů.

Automechanika Frankfurt 2021 scenerie

Veletrhu Automechanika se samozřejmě zúčastnily největší evropské automobilové koncerny. Na stáncích se představily značky Bosch, ZF, Schaeffler nebo Continental, ale i další známé značky jako Mahle, Nissens, bilsteingroup, DENSO, Brembo nebo Liqui Moly. Kdo na veletrhu chyběl? Ve srovnání s předchozím ročníkem veletrhu více než 4,5 tisíce firem. Většinu z nich však tvořily mimoevropské společnosti, které ve Frankfurtu hledaly obchodní kontakty. Letos jim účast na akci znemožnila pandemie.

Snad se veletrh Automechanika jednou vrátí ke svému dřívějšímu rozsahu a naše skepse se ukáže jako přehnaná. Další ročník veletrhu Automechanika Frankfurt je naplánován již na příští rok, a to na 13. až 17. září.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!