MERITOR: Výrobce náprav

2 června 2021, 13:30

Společnost Meritor je předním světovým výrobcem náprav a brzdových systémů. Továrny společnosti Meritor se nacházejí na 4 kontinentech včetně Evropy.

Evropské závody společnosti Meritor jsou příkladem efektivity a technické vyspělosti. Nápravy a brzdové systémy zde vyráběné putují do prvovýroby mnoha výrobců nákladních vozidel a autobusů.

Jednou z firem společnosti Meritor je její výrobní závod v italském Cameri. Jedná se o evropskou centrálu Meritoru pro výzkum a vývoj náprav. Její velká technická laboratoř obsahuje celou řadu zkušebních zařízení a vybavení VECTO. Nedávné investice zahrnují plně automatizovanou montážní linku na výrobu diferenciálů, vyřezávání ozubených kol a soustružení silně namáhaných článků.

Továrna v Cameri se v roce 2007 stala prvním výrobním závodem Meritoru, který začal využívat laserovou svařovací linku.

Továrna Steyr v Rakousku vyvíjí samostatně převodovky Mobility, e-Mobility, další typy převodovek a specializovaná řešení hnacích ústrojí pro evropský, ale i světový trh. Technický personál se zaměřuje na netradiční řešení, od prototypů přes vývoj až po uvedení do výroby. V současné době se v nově vybudovaném laboratorním centru vyvíjí technologie související s e-mobilitou (elektrické pohony pro užitková vozidla).

Závod ve Vrchlabí v České republice je evropským centrem společnosti Meritor pro repasování. S využitím vlastních zkušeností a odborných znalostí získaných při vývoji a výrobě dílů pro OE nabízí společnost Meritor repasované výrobky, jako jsou třmeny a diferenciály, nejvyšší kvality. Ty jsou k dispozici také pro aftermarket.

Nápravy

Nápravy Meritor

Od roku 1909 je Meritor lídrem na trhu HD náprav, díky svým spolehlivým nápravám s dlouhou životností a vyspělou technologií převodovek. Společnost Meritor, která má téměř 100 let zkušeností s výrobou náprav, je největším nezávislým světovým výrobcem náprav pro těžká užitková vozidla s nejrůznějším použitím. Mezi produkty patří přední nápravy, jednoduché zadní nápravy, nápravy s dvou a třínápravovým pohonem a nápravy přívěsů.

Kompletní evropské portfolio náprav Meritor zahrnuje širokou škálu lehkých, středně těžkých a těžkých hnacích náprav pro užitková vozidla, nákladní automobily, autobusy, autokary a speciální vozidla od 3 do 18 tun celkové hmotnosti (GAW) a od 9 do více než 300 tun celkové hmotnosti (GCV). Komponenty Meritor poskytují osvědčenou spolehlivost v extrémních provozních podmínkách.

Diferenciály

Diferenciály Meritor jsou srdcem každé hnací nápravy Meritor. Převodovka zajišťuje vynikající přenos výkonu a velmi vysokou účinnost až 98 %. Diferenciály Meritor jsou k dispozici v široké škále specifikací a lze je dokonale přizpůsobit potřebám koncových uživatelů, což zajišťuje optimalizovanou spotřebu paliva a dlouhé intervaly výměny oleje, které snižují celkové náklady na vlastnictví. Pro dvojnápravy jsou k dispozici odpojitelné verze, autobusové aplikace mohou zahrnovat převodovky se sníženou provozní hlučností.

Meritor používá špičkové laserové svařování, vysokopevnostní materiály a důkladně kovaná ozubená kola diferenciálu pro maximální pevnost a odolnost. Dále přesně opracované hlavní podélné hřídele spojující ozubená kola pro vysoký točivý moment. Díky tomu všemu převody lépe zapadají, což vede až k 30% zvýšení životnosti a menšímu rozstřiku oleje, přinášející až 2% snížení spotřeby paliva.

Ukončení náprav

Řešení koncových kol Meritor – včetně planetových a kuželových reduktorů, brzdových bubnů a sestav nábojů – splňují nebo překračují specifikace OEM pro těžká užitková a průmyslová vozidla. Všechny výrobky jsou navrženy z materiálů, které redukují hmotnost, aniž by byla snížena pevnost nebo odolnost.

Typy náprav Meritor Z

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!