MERITOR: Jaká je brzdová destička, to každý vidí… ale je tomu opravdu tak?

17 března 2021, 12:42

O destičkách lze říct hodně, avšak kolik lidí, tolik názorů. Jednou z často kladených otázek je „Je možné určit kvalitu a účinnost destičky podle vzhledu, vůně nebo hmatu?“ Experti znalí věci tvrdí, že to takto nejde. Na co byste tedy měli dávat pozor?

Brzdové destičky Meritor

Stojí za to se podívat na to, jak to dělají vývojáři pro prvovýrobu. Již několik let existuje trend, ve kterém se brzdový systém navržený pro první montáž nákladního automobilu, návěsu nebo autobusu liší od toho nakonec vyrobeného. Rozdíl nejčastěji spočívá v odlišné konstrukci… brzdových destiček! Brzdové třmeny a kotouče se na rozdíl od destičky konstrukčně od návrhu příliš neliší. Zajímavé je, že nemluvíme o jiném tvaru destičky, ten může být identický (odsud to stejné označení v systému číslování WVA), rozdíly jsou však v třecím materiálu, nosné kovové destičce a technologii výroby.

Brzdové destičky Meritor

Například brzdové destičky určené pro městský autobus a návěs mají různé parametry, i když mají stejný tvar a teoreticky je lze zaměnit (obě musí splňovat minimální bezpečnostní standardy normy R90), ale jejich životnost a způsob používání budou jiné. Při nákupu je nutné si uvědomit, do jakého vozidla je budeme montovat a za jakých podmínek se budou používat. To zlepší bezpečnost a prodlouží životnost.

Brzdové destičky Meritor

Brzdové destičky řady Meritor MDP 5000 jsou jedním z příkladů destiček určených pro prvovýrobu.

Brzdové destičky Meritor

MERITOR je světovým lídrem ve výrobě dílů brzdových systémů pro užitková vozidla. Dodává své výrobky předním výrobcům nákladních vozidel i na aftermarket a nabízí spolehlivá a osvědčená řešení.

Brzdové destičky Meritor se vyznačují:

  • kvalitou odpovídající normám výrobce vozidla
  • širokou nabídkou brzdových destiček
  • používáním výrobci vozidel
  • brzdným účinkem a stupněm opotřebení splňujícím požadavky výrobce vozidla

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!