Scania vystavovala svá vozidla na veletrhu v Jičíně

2 září 2020, 13:52

Navzdory koronavirové krizi se pořadatelům podařilo uspořádat už 24. ročník odborného veletrhu komunálních, silničářských, hasičských a dalších speciálních nástaveb. Scania na Jičínském veletrhu vystavovala tři vozidla pro hasiče, komunální služby a údržbu silnic. 

Scania na veletrhu v Jičíně

Nejen díky svému zbarvení působil nejvýraznějším dojmem na stánku společnosti Scania hasičský speciál P 500 XT s nástavbou od společnosti Kobit. Toto vozidlo, které je určeno pro Hasičský záchranný sbor v Mladé Boleslavi, pohání třináctilitrový šestiválec o výkonu 500 koní. Protože Scania velmi dbá při vývoji na pasivní i aktivní bezpečnost, může švédský výrobce v těchto posádkových kabinách nabídnout i boční airbagy, což je v tomto segmentu stále výjimkou. Také toto konkrétní vozidlo je tímto bezpečnostním prvkem vybaveno a kromě čelních tak chrání posádku i boční airbagy.

O popularitě hasičských vozidel Scania svědčí i fakt, že naprostá většina vystavovaných exponátů na Jičínském veletrhu byla na podvozcích od tohoto švédského výrobce.

Pozornost budila také Scania G 320 určená pro komunální služby. Speciál pro svoz podzemních kontejnerů je určen pro Technické služby města Olomouc a zajímavostí je nejen jeho nakládací rameno pro vyzvednutí odpadu, ale oproti klasickým svozovým vozidlům musel být upraven i podvozek. Rozvor a také nástavba od společnosti Hanes je totiž zkrácena kvůli optimální doložnosti a využití, protože jinak by docházelo k nepovolenému přetěžování.

Třetím vozidlem byl zametací vůz Scania P 410 s nástavbou od společnosti Kobit, který je využíván Údržbou silnic Královéhradeckého kraje. Jedná se o výkonný speciál postavený na 18t podvozku, který je poháněn třináctilitrovým šestiválcem o výkonu 410 koní. Vozidlo tak zvládne údržbu silnic i v náročném kopcovitém terénu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!