ČR opět organizuje blokády na hranicích

14 května 2020, 11:35

Česká republika svými nepromyšlenými kroky opět organizuje hraniční blokády. Běžné čekací doby se v těchto dnech na hraničních přechodech pohybují okolo 2 – 3 hodin, v současné době je na hraničním přechodu Petrovice dokonce více než desetikilometrová fronta. Děje se tak již několikátý den za bohorovného přihlížení krizového štábu, přestože zde mezinárodním dopravcům vznikají milionové škody.

Zdá se, že vláda se neponaučila z povelikonočního období, kdy kvůli nepromyšleným administrativním procedurám na hranicích vznikly v kolonách dopravcům škody ve výši cca 600 milionů korun, z toho přes půlku zaplatily české firmy. V desetikilometrové koloně totiž stojí zhruba 500 kamionů, ztráta každého z nich při čekání je 2.000 Kč za hodinu. Jen v Petrovicích tedy nyní narůstají již tak těžce zkoušeným dopravcům ztráty rychlostí milion korun za hodinu.

K těm je třeba ještě připočítat následné ztráty způsobené zpožděním, nestíháním časových oken pro nakládku a vykládku, rozhozením dopravních rytmů a koleček, narušením pracovních režimů řidičů, příp. pokutami ze strany zákazníků za pozdní dodání, narušením jejich výrobních postupů, apod…

Přestože EU již dávno doporučila pro nákladní dopravu zřizovat „Zelené pruhy“ umožňující co nejsnazší přechod hranic, ČR není schopna tomuto doporučení vyhovět. Rozvolňování karanténních opatření přineslo větší pohyb osob přes hraniční přechody, jejichž počet však zůstává nezměněn, personální zabezpečení je evidentně zcela nedostatečné a nařízenou administrativu naprosto nezvládá. ČESMAD BOHEMIA vyzývá vládu k neprodlenému zjednání nápravy, neboť v současnosti provozovaný hraniční režim jen prohlubuje ekonomické problémy našeho hospodářství.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!